Elämä on jatkuvaa kanssakäymistä toisten ihmisten kanssa. Joidenkin kanssa elo on helppoa ja huoletonta. Toisten kanssa kommunikointi taas on kuin istuisi kylmässä saunassa, eikä tee mieli ryhtyä varsinaisesti tikusta-asialle.

Sitten on tapauksia, jolloin toisesta ei ihan ota selvää mitä hän on miehiään. Myös ensivaikutelma voi pettää. Tilanne on visainen, erityisesti jos etsinnässä on vaikkapa uusi kollega tai elämänkumppani.

On kuitenkin eräs varsin helppo keino päästä käsiksi ihmisen sisimpiin sopukoihin. Jokaisen luonteenlaatu nimittäin paljastuu siinä, miten hän toimii paineen alla.

Olenkin kehitellyt pienimuotoisen testin, mikäli on tarvetta syynätä tarkemmin jonkun toisen käyttäytymismalleja.

Jos haluat saada viimeisen silauksen esimerkiksi rekrypäätökselle, voi luomastani testistä olla hyötyä. Tarvitset sitä varten vain muutaman arkisen tilanteen.

Näin se käy

Järjestä ensi töiksesi ihmiselle kohtaaminen parkkipirkon kanssa talviaamussa. Pirkko voi aurinkoisesti todeta, että tällä kadulla on pysäköintikielto joka kuun ensimmäinen torstai.

Pistä hänet sitten toimistolle ja anna käyttöön hidas tietokone, jonka netti pätkii. Usein tässä vaiheessa heikoimmat yksilöt tippuvat.

Laita kokelas seuraavaksi Kelan palvelupisteelle jonottamaan, mielellään nälkäisenä. Kun vihdoin tulee hänen vuoronsa, kaavakkeidenkuivattama virkailija voi todeta, että tästä sinun hakemuksestasi puuttuu lomake numero 17 eikä asiaasi voida hoitaa.

Vie hänet lopuksi viikonloppuostoksille automarkettiin uhmaikäisen kanssa. Ja ilman lompakkoa, mutta niin, että tilanne paljastuu vasta kassalla.

Mikäli ihminen on testin tässä vaiheessa tolpillaan, voi vielä Tampereen hervantaa puhuva puhelinmyyjä soittaa ja kysyä, ettei kai hän vaan soittanut pahaan aikaan.

Hengitellen vaan

Edellä mainitut tilanteet laittavat kenen tahansa deodorantin koetukselle, oli kainaloissa mitä raidia hyvänsä.

Ja on toki muistettava, että jos toisen elämässä samanaikaisesti jyllää jonkin sortin arabikevät, voi reagointi olla astetta voimakkaampaa. Ja se on täysin inhimillistä.

Mutta testistä voi myös selvitä kuivin jaloin. Joillain ihmisillä nimittäin on taito pitää paineensietokykynsä verenpaineitaan korkeammalla.

Vaikka en testitilanteita oikeasti toivo kenellekään, on niiden äärellä syytä pysähtyä ja miettiä omia toimintamallejaan. Pidemmän päälle räjähdysherkkyys vaikuttaa omaan hyvinvointiin ja luo myös ikävää varpaillaan olemista sivullisissa. Ja se käy raskaaksi.

Siksi itse arvostan erityisesti ihmisiä, niin kollegoina kuin ystävinäkin, joiden fengshuit pysyvät jotakuinkin kohdillaan tilanteessa kuin tilanteessa. Etenkin, jos omani eivät meinaa pysyä.

Kirjoittaja Elina Kettunen on mainostoimisto Mirumin copywriter.