Onhan se upea: kapea kallion kieleke, jonka alla on 700 metriä ilmaa. Alhaalla hohtelee sininen järvi, ympärillä lumihuippuisia vuoria. Kyseessä on Trolltunga eteläisessä Norjassa.

Hashtagilla Trolltunga tulee Instagram issa 124 000 osumaa. Niissä istutaan maailman katolla, hiljaisuudessa. Todennäköistä tosin on, että rauha ja hiljaisuus ovat vain illuusiota. Kävijämäärien perusteella kuvan rajauksen ulkopuolella on todennäköisesti jono odottamassa vuoroaan.

Matkailumarkkinointi on muuttunut rajusti ja somekuuluisuuksien postaukset voivat olla parasta mainosta matkakohteille. Trolltungasta tuli suosikkikohde, kun matkailusivusto Tripadvisor valitsi sen vuonna 2012 yhdeksi maailman vaikuttavimmista matkakohteista.

Voi vain kuvitella, kuinka paljon Instagram on lisännyt kulmakerrointa, kun ihmiset tahtovat käydä nappaamassa tuon maagisen kuvan.

Kävijämäärät lisääntyivät rajusti. Vuonna 2010 Trolltungassa arvioitiin käyneen 800 ihmistä, viime vuonna 85 000–90 000.

Samalla lisääntyivät hankaluudet. Traagisinta oli australialaisen opiskelijan putoaminen kielekkeeltä vuonna 2015.

Norjan matkailusivusto kertoo, että patikkaretki kielekkeelle ja takaisin vaatii 23-27 kilometrin kävelyn. Maasto on haastavaa ja keli voi muuttua nopeasti. Eikä kännykkäkään kuulu kaikkialla.

Kaikki eivät tätä ymmärrä. Aiemmin Yle Areenassakin nähty dokumentti kertoi, kuinka turistit lähtivät vaellukselle heppoisin eväin ja varustein, vaikkapa ilman otsalamppuja, ymmärtämättä mihin olivat menossa ja mihin aikaan päivästä, paluuta ajatellen.

Vuosi 2016 oli hankaluuksien huippuvuosi pelastustehtävien määrän perusteella. Silloin paikallinen Punainen Risti kävi pelastamassa turisteja vuorilta yli 40 kertaa. Dokumentin perustella pelastustiimi oli kovilla.

Seuraavana vuonna tapaukset puolittuivat. Viime vuoden kevät-syyskaudella pelastustehtäviä oli vain 12, kertoo NRK. Näistä seitsemän vaati helikopteria. Se kertoo jotakin pelastustehtävien laadusta.

Pelastustehtäviä on saatu vähennettyä kovalla työllä. Liikkumista on helpotettu polkua parantelemalla. Kielekkeelle vievällä polulla on liikkunut vahteja neuvomassa turisteja, ja polun varteen on tuotu useita pikkumökkejä, joissa voi hätätilanteessa lämmitellä.

Mikä tarinan opetus on? Some-julkisuus voi tuoda tullessaan arvaamattomia lieveilmiöitä matkakohteille – ja joskus suosio kasvaa järjettömän nopeasti. Sellaiseen voi olla vaikeaa varautua, etenkin jos turistien käytös on paikallisten silmissä liki käsittämätöntä. Norjalaiset ovat tottuneita ulkona liikkujia, ja paikallisille tuli todennäköisesti yllätyksenä, kuinka vähän tulijat vuoria ja säätä kunnioittivat.

Ja tietysti – jos aiot Trolltungaan, retkeen kannattaa valmistautua huolella.