Ortopedi Antti Heikkilä tunnetaan koululääketieteen vihollisena. Omilla verkkosivuillaan hän toteaa, että terveydenhuollon toimintatavat aiheuttavat ihmisille fyysistä ja psyykkistä kipua.

Heikkilä on myös puolustanut homeopatiaa, vaikka kyse on veden juottamista ihmisille lääkkeenä. Homeopatia on siis huuhaata.

Nyt terveysblogia pitävä hammaslääketieteen opiskelija Vladimir Heiskanen väittää löytäneensä 30 virhettä Antti Heikkilä n uudesta kirjasta Lääkkeetön elämä. Samalta sivulta löytyy laajempi lista, johon Heiskanen on koonnut yli 300 virhettä Heikkilän väittämistä.

Tässä pari esimerkkiä Heiskasen blogista:

"Heikkilä mainitsee kirjassaan tutkimuksesta, jonka mukaan vain noin 2.1-2.3% sytostaateilla hoidetuista syöpäpotilaista selvisi viiden vuoden seurannassa.

Korjaus: Kyseisen tutkimusartikkelin mukaan sytotoksisen kemoterapian osuus ihmisten selviytymisessä syövästä on vain noin 2.1-2.3 prosenttiyksikköä. Tämä luku ei ole lainkaan sama asia kuin ihmisten selviytyminen syövästä, joka on kyseisen artikkelin mukaan Australiassa yli 60 prosenttia."

Heikkilän mukaan italialaistutkija Alessandro Menotti ryhmineen uudelleenanalysoi Seven Countries Studyn aineistoa todeten, että sydäntaudin todelliset syyt olivat sokeri ja puhdistetut hiilihydraatit.

Korjaus: Menotti on itse irtisanoutunut näistä virheellisistä huhuväittämistä, ja hänen analyysissaan esimerkiksi voi korreloi sydäntaudin kanssa vahvemmin kuin sokeri (korrelaatiokerroin 0.887 vs 0.600)."

En ole käynyt läpi Heikkilän tekstiä enkä ole tarkastanut alkuperäisiä tutkimuksia. Mikäli Heiskanen on tehnyt faktantarkastuksen huolellisesti, ovat virheet maallikon silmissä isoja.

Otava lta kerrotaan, että väitetyistä virheistä on jo keskusteltu Heikkilän kanssa ja hän on tarkistanut kyseiset kohdat vielä kerran. Heikkilä löysi vain yhden kirjoitusvirheen, joka korjataan, jos kirjasta otetaan lisäpainoksia.

Yleensä Otava antaa käsikirjoitukset ammattilaisen tarkastettavaksi. Heikkilän kohdalla näin ei tehty, koska hän on itse lääkäri.

Tosin Otavalla tiedettiin, ettei hän ole Suomessa vallitsevan lääketieteen edustaja. Heikkilä esimerkiksi uskoo, että ruokavaliolla voidaan vaikuttaa melkein kaikkiin vaivoihin, siis paitsi lukemattomiin sairauksiin, myös esimerkiksi seksiongelmiin ja ryyppämiseen.

Kun Heikkilä mielipidevaikuttajana ja lääkärinä ohjaa ihmisten terveyskäyttäytymistä, on hänen kirjojensa julkaisijalla erityisen suuri vastuu. Vastuu on terveystiedon kohdalla monin veroin suurempi kuin esimerkiksi puutarhanhoitoa tai avaruutta käsittelevässä kirjallisuudessa.

Jos jonkun pihalla kuolee rhododendron tai hän luulee Plutoa planeetaksi, ei vahinko ole suuri.

Vastuullista kustantamista olisi ollut kirjan tarkistuttaminen ulkopuolisella. Otavalta tosin kerrotaan, että he voivat edelleen tehdä näin.