Eihän tässä näin pitänyt käydä. Suomalaisen pienpanimoalan historia on vasta kolmisenkymmentä vuotta vanha, mutta nyt koronaepidemia ja sen torjuminen uhkaa viedä lähes koko alan kuolemankierteeseen.

Tämä tapahtuu hetkellä, jolloin Suomeen on tilastoitu itsenäisen historian suurin panimoyhtiöiden määrä – 103 pienpanimoa.

Kolmeen suurpanimoon Hartwalliin , Olviin ja Sinebrychoffiin verrattuna valtaosa suomalaisista pienpanimoista on nöösipoikia, joista valtaosa on syntynyt vasta viimeisen 5–10 vuoden aikana. Uusina yrityksinä niillä on normaali kulurakenne eli rahaa vähän, velkaa sitäkin enemmän ja intoa vielä enemmän.

Nyt tämä velkojen ja hyytyneiden kassavirtojen yhdistelmä on sammuttamassa satojen alan yrittäjien innon ja viemässä suurta osaa pienpanimoista konkurssiin.

Pienpanimoliiton tiistaina julkistama hätähuuto asioiden tilasta on todellinen. Panimoiden toimintaedellytykset ovat romahtaneet sitä mukaa, kun myyntikanava toisensa jälkeen on sulkeutunut. Koronaepidemian vuoksi sesonkiajan tapahtumat on peruutettu, ja ravintolamyynti on uusien päätösten myötä pudonnut käytännössä kokonaan pois panimoilta.

Samalla kaupan keskusliikkeet ovat supistaneet rajusti valikoimiaan, kun ne ovat keskittyneet isomman volyymin tuotteisiin huoltovarmuuden säilyttämiseksi. Monilta pienpanimoilta ovat hävinneet vähintään viikoiksi ellei kuukausiksi lähes kaikki tuottoa tuovat myyntikanavat – juuri silloin, kun tarve kotimaisen tuotteen tukemiselle on kaikkein kriittisin.

”Gordionin solmu – oluen etämyynti –pitäisi avata.”

Tämän kaiken päälle valtiovallan suhtautuminen erilaisiin luoviin eloonjäämisratkaisuihin on – ei niin yllättävästi – penseä. Esimerkkinä vaikka muutaman panimon yritys kehittää palveluaan ja vähentää koronan tartuntariskejä siten, että niiden myymälöiden yhteyteen olisi rakennettu niin sanottu drive-in-kaista. Tämän käytännön Aluehallintovirasto kielsi sakkouhan voimalla, vedoten lainkohtaan “alkoholijuomien myynnin on tapahduttava sisätiloissa”.

Toinen edellistä suurempi asia on eduskunnan käsissä. Poliittinen Gordionin solmu, alkoholin etämyynti, pitäisi pienpanimoiden osalta avata ja toteuttaa pikaisesti. Pienpanimoilla olisi oikeus myydä omia tuotteitaan kuluttajille panimon myymälän lisäksi myös verkkokauppansa kautta kotiin kuljetettuna. Tämäkään tuskin pelastaisi kaikkia panimoita, mutta pienpanimot saisivat ulosmyynnistä pelastusrenkaan, jonka avulla liiketoiminta olisi ainakin mahdollista pelastaa.