Pikavippien mainonta on mennyt harvinaisen härskiksi. Näin lainojaan mainostaa alan tuore tulokas Aurora Laina:

"Luottotiedot menneet? Ei haittaa! Laina nopeasti tilille. Ei piilokuluja. Varma ja turvallinen. Emme tuomitse sinua luottotietojesi perusteella."

Aurora tarjoaa 1 000 – 6 000 euron lainoja 1 – 5 vuoden laina-ajalla. Todellinen vuosikorko on 49,9 prosenttia kolmen vuoden laina-ajalla ja 3 000 euron lainasummalla.

”Laissa on pykälä, joka yksiselitteisesti kieltää lainan myöntämisen ihmiselle, jonka luottotiedot eivät ole kunnossa. He kiertävät lakia", Kilpailu- ja kuluttajaviraston apulaisjohtaja Outi Haunio-Rudanko toteaa Helsingin Sanomissa.

Aurora Lainan takaajan pitää olla 18-75-vuotias henkilö, joka omistaa asunnon ja jonka luottotiedot ovat kunnossa. Jos maksua ei kuulu eräpäivään mennessä, Aurora Laina perii maksuerän takaajalta jo seuraavana päivänä.

KKV:n mukaan järjestely herättää epäilyksen siitä, että lainan takaaja onkin tosiasiallinen velallinen.

Harhaanjohtavien tai totuudenvastaisten tietojen antaminen on kielletty sekä markkinoinnissa että asiakassuhteessa, jos tiedot ovat omiaan johtamaan siihen, että kuluttaja tekee ostopäätöksen, jota hän ei ilman annettuja tietoja olisi tehnyt.

Noin 382 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä. Se estää ja vaikeuttaa monia asioita, kuten vuokra-asunnon saamista. Laskuista, veloista ja ulosotosta aiheututuvat merkinnät näkyvät maksuhäiriörekistereissä yleensä 2–4 vuotta. Velan maksaminen ei poista maksuhäiriömerkintää luottotietorekisteristä.

Aurora Laina vetoaa juuri näihin ihmisiin, jotka ovat muutenkin yhteiskunnassa haavoittuvassa asemassa. Yhtiö kannustaa luottotietonsa menettäneitä ihmisiä kääntymään läheistensä puoleen.

”Tämä menee vain hullummaksi. Aina kun lainsäätäjä tarttuu yhteen ongelmaan, pikavippiyhtiöt keksivät tavan kiertää kiellot ja rajoitukset. Nyt tarvitaan kansallista yhteisrintamaa, että asia saadaan kuntoon", KKV:n pääjohtaja Kirsi Leivo totesi hiljattain Talouselämän haastattelussa.

Hän huomautti, että luotonannon perusidea on se, että luottoa annetaan asiakkaalle, joka voi maksaa sen takaisin. Pikavippifirmat kuitenkin etsivät ihmisiä, jotka eivät pysty maksamaan luottojaan. Leivon mielestä silloin myös sääntelyn pitää olla erilaista kuin normaalin luottotoiminnan säätelyn.

Eduskunta on asettamassa 30 prosentin vuosikorkokattoa lainoille. Leivon mielestä korkokatto voisi olla matalampi ja lisäksi lainoilla pitäisi olla absoluuttinen kustannuskatto. Hän sanoi, että Suomen kannattaa myös vakavasti harkita vakuudettomien kulutusluottojen markkinoinnin kieltämistä, vaikka se vaatisi perustuslain säätämisjärjestystä.

Radiokanava Radio Helsinki on ilmoittanut julkisesti, että kanava ei julkaise korkeakorkoisia kulutusluottoja myöntävien pikavippiyritysten mainoksia. Se on moraalinen kannanotto, ja harvinaisen suoraselkäinen sellainen.

Poliitikoille pikavipeissä ja niiden mainonnassa riittää pureksittavaa. Kilpailu- ja kuluttajaviraston soisi saavan nykyistä järeämmät keinot käyttöönsä harhaanjohtavan ja lainvastaisen mainonnan kitkemiseksi. Härski ja holtiton mainonta ei ole suomalaisen yhteiskunnan etu.

Muutos 20.2.2019 jutun ingressiä muokattua.