Kansanedustajat kävivät joulukuun hallintoneuvoston kokouksessa keskustelua vaalikoneen kysymyksistä.

Yleisradion lakiasiainjohtaja Katri Olmo kertoi Talouselämälle hallintoneuvoston opastaneen Ylen vastaavaa päätoimittajaa ja vaalisisältöjen päätuottajaa muun muassa siitä, että kun kysymyksiä tehdään pitää miettiä niiden olevan ”monelta puolelta ja monelta kantilta."

”Pyrittiin kiinnittämään huomiota, että kun muotoilette kysymyksiä vaalikoneeseen, ajatelkaa aina vastaajaa tai että toivottavasti ette tee kysymyksiä, joilla tavoittelette tiettyä vastausta”, Olmo kertoi keskustelusta hallintoneuvostossa.

Ei tule yllätyksenä, että hallintoneuvoston jäsenillä riittää kiinnostusta suuren mediatalon vaalikoneeseen – on mahdollista, että heidän uransa jatko ratkaistaan siellä.

On erikoista, että Ylen korkeimmassa päättävässä elimessä istuvat kansanedustajat pitivät tuollaisen opetustuokion toimitustyön ammattilaisille. Varsinkin kun Yle on korostanut, ettei hallintoneuvostolla saa olla mitään tekemistä journalismin ja sisältöjen kanssa. Ja varsinkin, kun Yle elää budjettirahoituksensa vuoksi poliitikkojen veitsi kurkullaan.

Useammissa valtionyhtiöissä on lakkautettu hallintoneuvostoja, koska ne on todettu tarpeettomiksi häkkyröiksi kaikille muille paitsi niistä palkkiota nostaville kansanedustajille. Mitään todellista tarvetta ei hallintoneuvostolle ole Ylessäkään, vai kuvitteleeko joku todella, että yhtiö ajautuisi syvään kriisiin ja lamaannuksen tilaan ilman hallintoneuvoston puheenjohtaja Kimmo Kivelän (sin) sekä Mikko Alatalon (kesk), Eero Lehden (kok) ja kumppaneiden johdatusta. Poliitikkojen valvontakomissio on turha painolasti, joka vain syö Ylen uskottavuutta.

Yhtiön uskottavuutta tuskin lisäsi myöskään Iltalehden hiljattain kertoma uutinen, jonka mukaan Ylen Ykkösaamun ja vaaliohjelmien juontaja Kirsi Heikel on laskuttanut ministeriöiltä ja valtion virastoilta 32 000 euroa. Heikelin palveluja ovat käyttäneet tällä vaalikaudella työ- ja elinkeinoministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, oikeusministeriö sekä ympäristöministeriö.

Ylen ajankohtaistoimituksen päällikkö Riitta Pihlajamäki kommentoi Heikelin sivutöitä korostamalla Iltalehdelle, että: ”Ylen toimittajat ovat journalistiselta integriteetiltään vankkoja”. Onneksi Ylen toimittajille on suotu tuollainen poikkeuksellinen integriteetti, koska kaikkialla muualla politiikan toimittajan uskottavuus kärsisi pahasti, jos hän ottaisi toistuvasti vastaan rahapalkkiota ministeriöiltä.