Terveysvesitrendi voi olla hallaksi hampaille, kertoi Helsingin Sanomat tänään.

Niin sanottujen terveysvesien ja urheilusuoritusta tehostamaan tarkoitettujen energiajuomien menekki kasvaa.

Lehden mukaan juomien mainonta perustuu mielikuvaan, jonka mukaan ne olisivat terveellisiä. HS:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan terveys- ja vitamiinijuomat ovat kuitenkin hampaille haitallisia ja urheilusuoritusten kannalta monesti miltei turhia.

Ajatus terveellisyydestä myy, se on nähty sataan kertaan. Viime vuosina terveellisyyden kylkeen on liimattu usein myös fitnessfiilistä.

Yksi viime vuosien trendeistä onkin ollut proteiini. Kauppojen hyllyt alkoivat pursuta erilaisia proteiinipatukoita tämän vuosikymmenen alkupuolella. Ne ovat helposti mukaan napattavaa kiire-evästä. Moni mieltää pötköt terveysruuaksi, vaikka useissa niistä onkin tuhdisti sokeria. Suosio ei ole ihme, kun ajattelee patukoista syntyviä mielikuvia.

Proteiinitrendistä ovat ottaneet ilon irti lisäravinnevalmistajien lisäksi myös maitoyritykset. Ne alkoivat kaupat kuluttajille esimerkiksi proteiinirahkaa.

Ihan tavallisessa maustamattomassa rahkassa on tuhdisti proteiinia, näissä tuotteissa vain on usein myös sokeria. Ja: Moniko meistä todella tarvitsee proteiiniekstraa?

Soitin Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle erikoistutkija Heli Kuusipalolle. Mitä tuotteita hän muistaa nousseen ilmiöiksi terveellisyyden mielikuvien perusteella, mutta jotka eivät olekaan niin terveellisiä?

Kuusipalolle tulevat ensimmäisenä mieleen ”gurmeesuolat”, joihin ei ole lisättyä jodia. ”Suola ei ole terveellistä, varsinkaan jos siitä puuttuu jodi, jota tarvitaan”, Kuusipalo sanoo.

Hän nostaa esimerkeiksi myös kookosrasvan ja intiaanisokerin.

Terveellisyys myy, sillä kukapa ei tahtoisi elää terveellisesti – etenkään jos sen voi tehdä suu makeana.