Puhutaan tästä

Mikael Nemeschansky 1.9.2016 10:36

Puhutaan tästä

Mikael Nemeschansky on Hasan & Partnersin luova johtaja.

Ilman keskustelua meistä tulee juuri niitä turhamaisia yksilöitä, jotka ovat olemassa vain itseään ja omia mielipiteitään varten.

Jokunen aika sitten eräs kollegani ihmetteli julkisesti, miten suurin osa M&M:n sisällöstä on nykyään lähes pelkkiä blogeja ja kommentteja, joiden ainoana tarkoituksena tuntuu olevan kirjoittajan henkilöbrändin rakentaminen. Kieltämättä siltä se vähän vaikuttaakin. Klikit ja turhamaisuuden mittarit ohjaavat bloggaajia siinä missä valtamediaakin. Tärkeämpää kuin sisältö tuntuu olevan se, että ollaan koko ajan äänessä ja saadaan edes jonkunlaista huomiota.

En väitä olevani sen parempi kuin muutkaan. Myönnän turhamaisuuteni. Tykkäykset, kommentit ja päähän taputukset kelpaavat, mutta se ei ole todellakaan ole syy kirjoittamiselle.

Kun vuosi sitten Ossi Honkasen kanssa aloitimme Marmaihin bloggaamisen, päätimme että kirjoitamme vain asioista, jotka meitä puhuttivat tai joista muutenkin toimistolla puhuimme. Emme pelännet provosoida. Sellaista aihetta ei ollut, jota ei voisi käsitellä. Pahempaa kuin loukkaantunut lukija, olisi turhautunut lukija. Halusimme reaktiota. Keskustelua ja mielipiteiden vaihtoa. Ei siis pelkkää hyssyttelyä tai hyväksyntää, vaan aitoa rakentavaa keskustelua.

Uskon siihen, että alamme tarvitsee juuri nyt keskustelua. Siis ei sellaista, jota käydään Vuoden Huippujen jatkoilla tai pienissä ryhmissä toimistojen seinien sisällä, vaan sellaista joka oikeasti, jonka lopputuloksena meistä kaikista tulee parempia. Kun ala on pieni ja tuntuu naurettavalta jäädä omaan nurkkaan röyhentelemään. Ilman keskustelua meistä tulee juuri niitä turhamaisia yksilöitä, jotka ovat olemassa vain itseään ja omia mielipiteitään varten. Ne ovat niitä ihmisiä, jotka tulevat neuvotteluhuoneisiin kuuntelemaan omaa ääntään ja poistuvat sitten kun ovat olleet tarpeeksi esillä. Ne ovat niitä, joilla ei ole kuitenkaan mitään annettavaa, kun oikeasti tarvittaisiin mielipiteitä ja näkemyksiä.

Uskon, että aika ajoin on hyvä tarkistaa omia näkemyksiään ja jakaa mielipiteitään saadakseen vastalahjaksi tuoreempia mielipiteitä ja näkemyksiä. Uskon, että nuorten suunnittelijoiden on hyvä kuulla vanhempien ja kokeneempien ajatuksia. Uskon siihen, että vanhojen jäärien on hyvä kuulla nuorempien poikkeava ja joskus jopa yllättäviä näkemyksiä. Uskon myös, että sitä asiakastakin on olisi hyvä kuulla, sillä usein sielläkin puolella on paljon näkemystä.

Mieleeni muistuikin muutaman vuoden takainen Tommi Laihon järjestämä Sikala Summit, jonka ajatuksena oli kerätä alan ihmisiä saman pöydän ääreen keskustelemaan ennalta sovitusta aiheesta. Jollekin vastaavan tyyppiselle foorumille olisi nytkin tarvetta. Voisiko sellaista herätellä uudestaan? Paikka voi olla Sikala tai jokin muu, paikalla ei ole niin väliä. Tärkeintä olisi saadaan ihmiset ja ajatukset samaan paikkaan.

Kirjoittaja Mikael Nemeschansky on Hasan & Partnersin luova johtaja. Puhutaan tästä -blogissa toimiston Osmo “VR" Hinkkanen ja Mikael Nemeschansky ruotivat vuorotellen luovaa alaa ja nostavat esiin aiheita, joista olisi syytä keskustella.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö