Ruudun voimalla

Sanna Wester 22.9.2017 09:03

AI tuomaroi kohta sinunkin kampanjasi

Antti Mannermaa
Screenforce Finlandin toimitusjohtaja Sanna Wester.

Ihminen prosessoi koko ajan liikkuvaa kuvaa kaikkine efekteineen. Miksei siis myös tekoälypersoona Pearl?

Joka hetki maailmassa on joku tai joitain trendaavia ilmiöitä, joista kaikki puhuvat. Juuri nyt se tuntuu olevan AI. Tekoälyksi kutsutaan kaikenlaisia excel-viritelmiä, mutta myös oikeasti oppivia tekoälypersoonia on syntymässä toimialasta riippumatta.

Tervetuloa mainonnan maailmaan. Pearl on Brysselissä kotiaan pitävä tekoäly, jonka tehtävä on toimia belgialaisen MIXX Awards –kisan tuomariston puheenjohtajana. Luovuuden ja luovan mainonnan arviointi ei ole ollut ykkösenä tekoälyn käyttökohteena, mutta Pearl oppii hurjaa vauhtia luovuuden ja toimivan, vaikuttavan mainonnan saloja.

Huikeaa! Luovuus onkin mitattava ominaisuus!

Pearl ei ole vielä valmis itsenäiseen tuomarointiin, mutta ihmisten avuksi siitä on jo nyt. Pearl ei väsy eikä ole jäävi, ei nälkäinen eikä valita vieruskaverin yskimisestä. Pearl jaksaa katsoa mainontaa tuntitolkulla.

Luin uutisia Pearl-tekoälyn menestyksestä, ja vaikka tutkin monia lähteitä, yksi asia pysyi samana. Suuri osa Pearlin oppimiseen ja kuvaamiseen liittyvistä esimerkeistä koskivat liikkuvan kuvan elementtejä. "Vauhdikas hyväntuulinen musiikki on klisee.""Kisafilmeistä voittavissa kampanjoissa oli 25 prosenttia enemmän miesten pukuja kuin muissa.""Voice over vaikuttaa positiivisesti lopputulokseen."

Onko mainonta jatkossa niin vahvasti liikkuvan kuvan takana, että muista medioista ei anneta esimerkkejä? Vai ovatko MIXX Awardsin järjestäjät omasta halustaan rajanneet printin ynnä muut ei-liikkuvat mediat pois Pearlin tavoitteista? Liikkuva kuvamaailma, ääni, tuotannon keinot, tarinankerronta, yllättävät ideat – ne kaikki voidaan yhdistää videossa.

Ihminen prosessoi koko ajan liikkuvaa kuvaa kaikkine efekteineen. Miksei siis myös tekoälypersoona Pearl? Mitä enemmän TV tarkoittaa Total Videota eikä vain TeleVisiota, sitä enemmän luova tarinankerronta puskee arkeemme mitä yllättävimmissä paikoissa. Sitä enemmän kasvavat myös kisojen entrymäärät liikkuvan kuvan kategorioissa.

Tervetuloa Pearl ja kaikki kaverisi.

Kirjoittaja Sanna Wester on kaupallisten televisioiden yhteisorganisaation Screenforce Finlandin toimitusjohtaja.