Suomalaisen kuluttajan ruumiillistuma on ihminen, joka jonottaa tavaratalon tarjouspäiville ostamaan KonMari-kirjan. Kun tavaranpaljouden vähentämisestä puhutaan koko ajan enemmän, on hämmentävää, että jokainen kauppakeskus ja tavaratalo edelleen järjestää tarjouspäiviä. Ja toisaalta ei ole hämmentävää ollenkaan: tavara liikkuu ja kassakone kilisee.

Ehkä kuluttajaa kuvaa myös Fight Clubin Tyler Durdenin lausahdus siitä, että ostamme asioita, joita emme tarvitse rahalla, jota meillä ei ole tehdäksemme vaikutuksen ihmisiin, joista emme pidä.

Tällaisen shoppailun temppeli lienee outlet, joita avataan edelleen kaikkialle Kiinasta Kouvolaan. Outletit ovat hämmentäviä paikkoja. Kauas taajama-alueiden ulkopuolelle tyhjästä pystytettyjä kyliä, joissa myydään paljon tavaraa halvalla. Brändin näkökulmasta outletin idea on kimurantti – Nike n tai Ralph Lauren in kaltaiset arvostetut brändit myyvät outleteissa valtavasti ympäri maailmaa. Ja silti brändien kohdalla outletin ensimmäinen sääntö on: älä puhu outleteista.

Outletit halutaan pitää kaukana brändin arvokkaasta ytimestä markkinoinnissa, mutta myös fyysisesti. Siksi outletiin pitää aina ostoksille mennä autolla, mikä tekee niissä shoppailusta monellakin tasolla haastavaa tiedostavan kuluttajan silmissä.

Silti outletit näyttävät porskuttavan siellä, missä keskiluokka kasvaa. Kiinassa avattiin viime vuonna 47 outletkylää. Mutta ovatko ne kaupan tai edes fyysisen kaupan tulevaisuus?

Kaupan tulevaisuutta kannattaa ehkä kysyä Amazon ilta, jonka huhutaan tulevan Suomeen vuoden vaihteessa. USA:ssa viime vuonna jokaisesta verkkokauppaan käytetystä dollarista 40 senttiä meni Amazonille eli Jeff Bezos in johtaman verkkokaupan jätin toimia kannattaa seurata.

Mitä Amazon tekee? Amazonilla on 17 fyysistä kirjakauppaa ja lisää tulee. Lisäksi se on avannut Seattleen kolme Amazon Go -ruokakauppaa. Ensimmäisen sukupolven "robottikauppoja" eli Amazon Go -liikkeitä avataan nopealla tahdilla ainakin San Franciscoon, Chicagoon ja New Yorkiin.

Niin ikään New Yorkiin Amazon avaa ehkä vielä kiinnostavamman kivijalkakaupan eli liikkeen, jossa on myynnissä vain neljän tähden arvion saaneita tuotteita. Idea on mahdollisimman kaukana outletista: ydinkeskustan liike, jossa on myynnissä vain ihmisten arvostamia tuotteita.

Neljän tähden kauppa on herätyskello, joka pärisee vähittäiskaupassa ja markkinointitoimistoissa. Asiakkaiden arviot ovat niin merkityksellisiä, että kauppa ei edes ota myyntiin kuin parhaat arviot saaneet tuotteet. Mitä se tarkoittaa brändin ja mainonnan kannalta?

Potentiaalisesti mullistava Neljän tähden kauppa on myös kuluttamisen kannalta. Jos myynnissä on vain parhaita tuotteita, mitä valuu tarjouspäiviin ja outleteihin. Ostaako kuluttaja vain sen, mitä tarvitsee? Kuulostaa ihmeelliseltä.