Fist bump. Pakkolakiuhkailu. Terrafame-pipo. Myöhäisillan yksityisviestit Yle n toimittajalle.

Lupsakan oululaismiljonäärin ja suomalaismedian iteroinnin ja vatuloinnin täyteinen kuherruskuukausi päättyi aikaa sitten, mutta tuoreimman Yle-selkkauksen jälkeen välit ovat ennätysviileät.

Voi hyvin olla, että Juha Sipilä llä (kesk) on koko ajan puhtaat jauhot pussissaan, mutta hänen viestinnälliset tempauksensa luovat toistuvasti toisenlaista mielikuvaa.

Se on pääministerin kannalta harmi, koska harkitummalla otteella hän säästyisi paljolta.

Median edustajan näkökulmasta Sipilän ja tämän erityisavustajan, puoluejohdon neuvonantajan Riina Nevamäen olisi syytä päivittää viestintästrategiaansa.

Viisi ilmaista vinkkiä

Koska viestintäkonsultit ovat kalliita - ja tässä ovat verorahatkin kyseessä - alla viisi ilmaista vinkkiä, joilla pääministerin viestintävastaavat voivat päivittää suosituksiaan 2000-luvulle:

  1. Fist bump. Ministerin ei ole fiksua tehdä tv:ssä julkisia voitonmerkkejä, kun samalla sadoiltatuhansilta työntekijöiltä viedään osa palkasta, tai heidät pistetään tekemään samalla palkalla lisää töitä.
  2. Pakkolakiuhkailu. Pääministerin ei kannata uhkailla julkisesti kansaa rangaistuksilla; sillä ei luoda hyvää yhdessä tekemisen tunnelmaa.
  3. Terrafame-pipo. Ei näytä hyvältä, jos pääministeri esiintyy mainospipo päässään - ainakaan, jos mainostettava yhtiö liittyy verorahoja syövään tappiolliseen liiketoimintaan, joka aiheuttaa jatkuvia ympäristöongelmia.
  4. Yle-selkkaus. Pääministerin arvolle ei ole sopivaa pommittaa yksittäistä toimittajaa yksityisviesteillä perjantai-iltana. Päätoimittaja on oikeampi taho, mutta vielä parempi taktiikka olisi todeta rauhallisesti, että odotetaan nyt sitä jääviysselvitystä. Yksittäisten medioiden luotettavuuden arvioinninkin voisi jättää toisille tahoille, etenkin kun puhutaan julkisesti rahoitetusta Ylestä.
  5. Jääviyskysymykset. Pääministerin olisi syytä olla avoin omistuksistaan ja kytköksistään ja varmuuden vuoksi jäävätä itsensä tapauksissa, jossa jääviysongelmia saattaa ilmetä. Julkisen rahan käyttäjän ei kannata polttaa päreitä jääviyskysymyksissä vaan ymmärtää roolinsa "meidän kaikkien rahojen" käyttäjänä.

Sipilä taustajoukkoineen on kuitenkin oivaltanut modernista viestinnästä tärkeän periaatteen: julkiseksi tulleesta töppäyksestä ei kannata vaieta. Odottamalla ja piileskelemällä se ei maagisesti katoa.

Tiedotustilaisuus keskiviikkona oli hyvä tapa putsata ilmaa. Ikävä kyllä koko mainevahinko ei sillä tule haihtumaan.