Toimitukselta

Henrik Muukkonen 24.9.2012 12:53 päivitetty 4.2.2016 10:27

Google löytää väärin

Google antaa hakutulokseksi sen, mitä se uskoo käyttäjän haluavan nähdä.

Googlen Tanskan toimipisteen viestintäpäällikkö Christine Sørensen kertoi sunnuntain Helsingin Sanomissa järkyttävän tiedon. ”Google antaa aina sen tuloksen, jonka se uskoo olevan käyttäjälle kaikkein olennaisin.”

Kommentti oli osa artikkelia, jossa toimittaja Verna Leinonen kertoi, että Googlen hakupalvelun maakuva on kallellaan. Jutun mukaan ruotsalaisia etsiessä tulee vastaan bikinipimuja ja Suomi näyttää toiselta maailmansodalta.

Google siis sensuroi ja vääristää internetiä. En minä ainakaan halua nähdä, mitä Google luulee minun haluavan nähdä, enkä halua nähdä vain parhaiten hakukoneoptimoituja sivuja.

Haluan mahdollisuuden nähdä maailman sellaisena kuin se on, myös internetissä. Vaikka internet sitten olisi täynnä kiinankielisiä lehtiartikkeleita silloin kun etsin tietoa talouskriisistä, niin kuin Sørensen pelottelee. Sørensenin mielestä siinä ei olisi mitään järkeä.

Minä olen eri mieltä. Minusta siinä olisi järkeä. Jos haluan rajata hakujani, osaan tehdä sen myös itse.

Googlen ei tarvitse tehdä sitä puolestani, eikä se oikeastaan edes saisi.

Jos Google saa päättää liikaa, löydämme pian helposti vain Googlen määräämiä sisältöjä ja mainoksia, joista rahat valuvat Googlelle. Entäpä jos Google päättää, että haluan nähdä vain S-ryhmän Rainbow-mainoksia enkä lainkaan Keskon Pirkka-mainoksia saati Lidlin Grillimaisteri-mainoksia?

Googlen pitäisi tarjota mahdollisuus nähdä internet sellaisena kuin se on. Vain se takaa yhtiön uskottavuuden.

Kirjoittaja Henrik Muukkonen on M&M:n uutispäällikkö.