Totuus

Kati Haapakoski 30.11.2018 09:34

Juhlien jälkeen

Outi Järvinen
Kati Haapakoski on M&M:n toimituspäällikkö.

Mitä ympäristötietoisemmiksi ihmiset muuttuvat, sitä vastuullisempaan toimintaan se ohjaa yrityksiä.

Viime viikon perjantai oli kulutuksen juhlaa: Black Friday. Tällä viikolla moni on saattanut kärsiä ostoshuuman jälkeisestä krapulasta. Mitä tulikaan ostetuksi ja oliko se tarpeen?

Kiitospäivän jälkeinen ostosmania rantautui Yhdysvalloista Suomeen vuonna 2011, jolloin ralliautoilija Marcus Grönholm toi sen kauppakeskus Strandiin Inkooseen. Nykyisin Black Friday käynnistää joulukaupan.

Joulukauppa on kaupan kannalta kieltämättä tärkeää: Kaupan liiton arvion mukaan vähittäiskaupan liikevaihto on joulukuussa noin 26 prosenttia koko vuoden kuukausikeskiarvoa suurempi. Viime vuonna arvonlisäveroton myynti oli lähes 4,76 miljardia euroa eli noin 1 030 euroa jokaista Suomessa asuvaa vähintään 15-vuotiasta kohti. Joulusesongin tuoma myynnin lisäys oli runsaat 190 euroa per henki.

Viimeistään tänä vuonna takaraivossa tulisi kuitenkin jokaisen ostoksen kohdalla kolkutella kysymys sen eettisyydestä ja tarpeellisuudesta. Vain noin kuukausi sitten IPCC varoitti ylikulutuksen seurauksista ilmastokriisille. Sitäkin rummutettiin, vaikka ei yhtä lailla kuin mustaa perjantaita.

Mitä ympäristötietoisemmiksi ihmiset muuttuvat, sitä vastuullisempaan toimintaan se ohjaa yrityksiä. Monet yritykset ovat alkaneet ennakoida tätä muutosta. Yhä useammat haluavat kenties ostaa vähemmän, mutta parempilaatuista ja kestävämpää.

Uranuurtaja on yhdysvaltalainen ulkoiluvaatemerkki Patagonia. Se julkaisi vuonna 2011 New York Timesissa koko sivun mainoksen: Don't buy this jacket eli älä osta tätä takkia. Yritys kertoi haluavansa taistella kulutushysteriaa vastaan, joten se kiinnitti huomiota ylikulutukseen ja kehotti ihmisiä ostamaan vain sen, mitä he tarvitsevat.

Myöhemmin Patagonia on jatkanut kampanjaansa. Vuonna 2016 se kertoi hyvissä ajoin ennen Black Fridayta luovuttavansa koko päivän tuoton ympäristönsuojelujärjestöille. Se ennusti myynniksi kahta miljoonaa dollaria, mutta lopullinen myynti oli kymmenen miljoonaa dollaria. Ihmiset päätyivät siis kuluttamaan enemmän, kun tuotto meni heidän mielestään hyvään tarkoitukseen.

Vuosi sitten syyskuussa yritys avasi Worn Wear -verkkokaupan, jossa se myy käytettyjä ja korjattuja Patagonian tuotteita.

Ilmastonmuutos vaikuttaa yhteiskuntaan, luontoon ja ihmisiin. Kun yritykset hehkuttavat toimintansa ympäristöystävällisyyttä, niiden tulisi huolehtia siitä, että ne eivät anna liian myönteistä kuvaa toiminnastaan ja pystyvät perustelemaan, miksi tämä tuote on ympäristön kannalta parempi kuin tuo toinen.

Viherpesusta jää todennäköisesti kiinni. Parhailtakin se vaatii pohdintaa ja muutoksia: ympäristötietoisuuteen sitoutuneella Patagoniallakin on esimerkiksi mikrokuituihin liittyen omat ongelmansa, joita se on pyrkinyt ratkomaan.

Pääkirjoitus on julkaistu Markkinointi & Mainonta -lehdessä 21/2018.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö