Pikavippifirma Ferratum in mainoksessa mies kertoo nyyhkytarinan.

”Olin aina unelmoinut siitä, että voisin ajaa avoautolla aavikon läpi. Unelmoin siitä kokemuksesta, että voisin tuntea moottoritien vapauden ja tuulen hiuksissani.

Viimeiset pari vuotta ovat olleet haastavia sen jälkeen, kun vaimoni jätti minut. Näin yhä lapsiani ja vaimoani Tiinaa, mutta aina tavatessamme yritin piilottaa tunteeni. Eron jälkeen on ollut vaikeaa saada elämä takaisin normaaleille raiteille.”

Sitten mies keksii ratkaista ihmissuhdeongelmat kuluttamalla.

”Tiesin, että minun täytyi tehdä elämälleni jotakin.”

Ulkomainoksessa sama mies on tyytyväinen, sillä nyt hänellä on varaa toteuttaa unelmansa hienon auton kunnostamisesta.

Mutta jos rahaa ei ole, eikä pankki anna kulutusluottoa normaalilla korolla niin onko ihmisellä varaa toteuttaa unelmansa?

Todennäköisesti ei. Rahan lainaaminen kulutukseen ei kasvata vaan pienentää ihmisen varallisuutta.

Ferratumin Prime-lainan kulut voivat olla aikamoiset. Yhtiön esimerkkilainassa "todellinen kulut huomioiva vuosikorko on 71,33 %".

Euro24 :n mainoksessa sohva rojahtaa rikki ja rahaa tarvitaan uuden hankkimiseen. Uuden ostaminen rikkoutuneen tilalle on järjetöntä, koska Tori.fi :ssä on parempia sohvia jaossa ilmaiseksi.

Rahan hinta on rasvainen. Yhtiön mukaan "2 000 euron luoton todellinen vuosikorko max. 133,70 %". Parin tonnin lainan kokonaiskustannus on siis 2720,69 euroa.

Vippifirmojen kannattaisi nyt miettiä mainontaansa. Suomalaisten mielestä on paha asia, jos ihmisiä kannustetaan holtittomaan rahan käyttöön.

Eduskunta on saamassa käsittelyyn lakiehdotuksen pikavippien sääntelystä. Peräti 121 kansanedustajaa allekirjoitti kesällä aloitteen pikavippien markkinointikiellosta.

Jos poliitikot innostuvat keräämään irtopisteitä ennen seuraavia vaaleja, ajavat he joukolla tällaisen lisäyksen lakiuudistukseen.