Täällä se taas on. Jokavuotinen ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtuma Helsinki Pride Week kutsuu ihmiset, yritykset, järjestöt ja muut organisaatiot osoittamaan tukensa tasa-arvolle.

Vuosikymmenessä maailma on muuttunut paljon. Kun vuonna 2010 jotkut brändit miettivät, ottaako kantaa Prideen jollain tavalla, nyt mukana oleminen on suurelle osalle helppo ja luonnollinen valinta.

Yksi näistä yrityksistä on muodin verkkokauppa Zalando, joka avaa Senaatintorin laidalle Pride-viikolla virtuaalisesti saavutettavan tapahtuma- ja kohtaamispaikan, Vapauden Vaatekaapin.

Moderneille muotialan yrityksille moniarvoisuus on itsestäänselvyys. Ilman nuoria asiakkaita nämä yritykset kuihtuvat pois.

Maailmassa on silti nyt ja myös jatkossa paljon ihmisiä, joiden maailmankuvaa valtavirrasta poikkeava seksuaalisuus häiritsee. Heistä osa myös äänekkäästi kertoo tämän.

Mielipiteisiin ja maailmankuvaan meillä kaikilla on oikeus. Ongelma tulee siinä vaiheessa, kun ihminen katsoo olevansa oikeutettu kertomaan muille, kuinka heidän tulisi elää omaa elämäänsä.

Edesmennyt näyttelijä River Phoenix kiteytti asian osuvalla vertauksella ”Minusta on outoa, että joku paheksuu moraalisesti jonkun toisen seksuaalisuutta. Se on kuin kertoisi heille, kuinka heidän tulisi siivota kotinsa”.

Pride-viikko on yksi vuoden 52 viikosta. On vain kohtuullista, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajat saavat olla viikon ajan ylpeästi oman elämänsä sankareita.

Tätä mieltä tuntuu olevan jatkuvasti myös useampi suomalainen. Tapahtuman perinteisesti huipentava Pride-kulkue on kerännyt poliisin mukaan kahtena edellisvuonna kummallakin kerralla yhteensä noin 100 000 osallistujaa.

Viime vuonna kulkueeseen otti ensimmäistä kertaa osaa istuva pääministeri Antti Rinne. Häntä tehtävässä seurannut Sanna Marin puolestaan toimii Helsinki Priden virallisena suojelijana vuosina 2020 ja 2021.

Työtä silti vielä riittää. Osalle suomalaisista Pride-viikko on punainen vaate, joka nähdään vain tietynlaisen maailmankuvan tuputtamisena.

Näinhän asia ei ole. Pride-viikko on ajastaan kertova ilmiö. Sen tarkoitus ei ole saarnata, vaan tuoda esille, että tässä maailmassa on monta tapaa elää ja ne voivat kulkea sopusoinnussa keskenään ilman vastakkainasettelua.

Kyseinen ajatusmalli on Suomen ja koko maailman tulevaisuuden kannalta elintärkeä. Erilaisuuden sietäminen on sivistyneen yhteiskunnan peruspilari. Siksi moniäänisyydelle ja -arvoisuudelle ei ole olemassa aitoa vaihtoehtoa.