Vajaa vuosi sitten Tuntematon sotilas -elokuvatuotannon kaupallinen yhteistyö kohautti: keskustelua herätti muun muassa se, oliko sopivaa mainostaa siivoustarvikkeita linkkaamalla ne Tuntemattomaan sotilaaseen.

Asiaan otti kantaa myös alkuperäisen Tuntematon sotilas -romaanin kirjoittajan Väinö Linna n perikunta. Perikuntaa edustanut Petteri Linna totesi mielipidekirjoituksessa, että perikunta samoin kirjailija Linna itse eivät olisi tukeneet Tuntematon sotilas -kahvia, -vichypulloja ja -siivousvälineitä.

Nyt vuotta myöhemmin on kaiketi jonkinlaisen välitilinpäätöksen aika. Kannattiko yhteistyö?

Ainakin Tuntematon sotilas -elokuva oli katsoja- ja taloudellinen menestys. Tästä näkökulmasta siis elokuvan kanssa mainosyhteistyötä tehneet yritykset valitsivat kumppaninsa oikein.

Myös mainosalalla Tuntematon sotilas -elokuvatuotannon laaja kaupallinen ja brändiyhteistyö noteerattiin: siitä kerrottiin kesäkuun lopussa Cannes Lions -festivaalin lavalla. Ranskan Cannesissa pidettävä festivaali on mainosalan tapahtuma, jossa palkitaan parhaiten menestyneitä mainoskampanjoita monissa eri sarjoissa.

Myös mainosalan ammattilehti Adweek noteerasi Tuntemattoman sotilaan -brändiyhteistyön laajassa artikkelissa. Artikkeli kehuu Tuntemattoman sotilaan brändiyhteistyötä: ”Kokonaisuutena yhteistyö osoittautui menestyksekkääksi”, artikkelissa todetaan.

Tosin pieni varaus kannattaa esittää. Adweek keskittyi artikkelissaan Veikkauksen ja Valio n tekemään yhteistyöhön. Esimerkiksi Sinituotteen siivousvälineitä ei mainittu.

Suomen oloissa Tuntematon sotilas oli kaikin tavoin poikkeuksellinen projekti. Elokuva ja sen tarina ovat osa kansallista tajuntaa.

Sen vuoksi oli mielekästä lähteä rahoittamaan elokuvaa siten, että sen varaan rakennettiin tuotannollisesti vaativaa mainosyhteistyötä. Niin sanotuilla neitseellisestä aiheesta tarinansa rakentaneilla indie-tuotannoilla ei tietenkään ole mahdollisuuksia kerryttää rahoitusta samoin keinoin kuin Tuntemattomalla sotilaalla.