Eduskuntavaalien tulos oli äärimmäisen tasainen, kun kolme suurinta puoluetta jäi 0,7 prosenttiyksikön päähän toisistaan. Jälkiviisaana on helppo antaa neuvoja. Mikä olisi ollut se viimeinen vaalilupaus, jolla mikä tahansa puolue olisi noussut muiden ohi?

Mikähän olisi se valtion toiminta, joka tulee lähimmäksi kansalaista, ja jonka toiminnassa olisi parantamisen varaa? Aivan oikein: valtion sataprosenttisesti omistama Posti Group vierailee melkein kaikkien suomalaisten ovella joka arkipäivä. Ja Postin tulevaisuus näyttää synkältä.

Yli puolentoista miljardin liikevaihtoa tekevän Postin tulos oli viime vuonna 45 miljoonaa euroa ja sijoitetun pääoman tuotto oli kahdeksan prosenttia. Ei hullummin firmalta, jonka päätoimiala on kuihtumassa alta pois.

Itse asiassa on pieni ihme, että Posti on edelleen jaloillaan. Alamäki näkyy ehkä parhaiten henkilökunnassa, joka on supistunut neljässä vuodessa lähes kolmanneksella, 7 837 hengellä.

Johdon ja henkilöstön välit ovat kehnot. Työntekijäliitto PAU suuttui yhtiön tuoreesta ilmoituksesta, jonka mukaan myymäläverkostoa ajetaan alas. Liiton mukaan ”Valtionyhtiö Posti osallistuu taas kerran Suomen kurjistamiseen potkimalla satoja työlleen ja työnantajaansa sitoutuneita postilaisia työttömiksi.”

”Eduskuntavaalit käytiin eilen ja nyt Posti käyttää tilannetta hyväksi törkeimmällä mahdollisella tavalla, koska maassa on toimitusministeristö vailla toimivaltaa ja hallitusneuvottelut ovat vasta tulossa”, PAU ilmoitti maanantaina.

Olisihan tämä pitänyt arvata. Katsokaa vaikka Tanskaa, jossa paperipostin määrä on supistunut vielä nopeammin kuin Suomessa. Tanskan posti lakkautti jo muutama vuosi sitten A-kirjeiden kategorian, joten siellä ei saa millään rahalla kirjettään perille yhdessä vuorokaudessa.

Tanska on myös siirtymässä yhden jakelupäivän systeemiin. Yhtiö saa itse päättää, minä viikonpäivänä posti jaetaan millekin alueelle. Osoitteenmuutostakaan ei voi enää tehdä maksutta.

Tämä on väistämätön suunta Suomessakin. Kaikkien, myös työlleen omistautuneen henkilökunnan pitäisi ymmärtää, että paperin kiikuttaminen jokaiseen luukkuun ei ole nykymaailmassa pidemmän päälle kannattavaa liiketoimintaa.

Tämä on myrkyllinen tieto myös aikakauslehdistölle ja suurelle joukolle niiden mainostajia. Kukaan ei kohta enää pysty takaamaan, että lehdet jaetaan tilaajille samalla viikolla kuin ne ilmestyvät. Aikakauslehdistön kilpailukyky jäljellä olevia sanomalehtiä vastaan vaikeutuu merkittävästi.

Sopii siis ihmetellä, ettei yksikään puolue luvannut vaalikampanjan aikana turvata postin päivittäistä jakelua. Asiaa ei ainakaan kysytty vaalikeskusteluissa. Jos yksi puolue olisi uskaltanut luvata Postille tukea, muiden olisi ollut vaikea vastustaa, ja hallitusneuvotteluissa löytyisi Kustille nopeasti muutama kymppi lisää.

Viivytystaistelua sekin olisi todennäköisesti merkinnyt, koska postin jakelua pyritään EU:ssa avaamaan kilpailulle, samaan aikaan kun jakelun yleispalveluvelvoitteesta yritetään pitää kiinni.

Vinkki perussuomalaisille tai keskustalle seuraaviin vaaleihin: kannattaa vaatia Suomen eroa Euroopan unionista, jotta voisimme jakaa postille avokätisesti verorahaa turvataksemme lehtien ja kirjeiden jakelun joka ikinen arkipäivä.