Viinan houkutus on suomalaisille niin kamalan suuri, että viinan kirojen hillitsemiseksi sitä pitää ankarasti verottaa ja sen vähittäismyyntiä kuluttajille on tiukasti säädeltävä. Siis periaatteessa.

Käytännössä monikaan känni ei kyllä jää ottamatta viinan vaikea saatavuuden vuoksi, koska saatavuus ei enää ole ongelma. Suomen vähittäiskauppamonopoli Alko on levittänyt liikkeensä kaikkiin isoihin ostoskeskusiin ja aukioloajatkin ovat jo sellaiset, että viinan himon täytyy iskeä todella yllättäen, jotta himoaan ei pääsisi tyydyttämään.

Syrjäseuduillakaan ei enää tarvitse keittää pontikkaa, koska posti tuo kyllä tilatut viinat tarvitsevalle. Tilaukset voi tehdä esimerkiksi Alkon verkkokaupassa.

Alkon tehtävä on tosin lievästi sanoen jakomielinen. Sen pitää toisella kädellä kerätä valtiolle suuret verotulot mutta toisella kädellä sen pitää hillitä kansan juopottelua. Ilman alkoholin tuomia liki puolentoista miljardin euron verotuloja valtiontalous olisi iso aukko.

Häiriötekijä

Alkon yksinoikeutta hillitä suomalaisten viinanjuontia ovat tosin jo useamman vuoden häirinneet verkkokaupat, joista kuka tahansa voi tilata esimerkiksi kuohuviinilastin lapsensa ylioppilasjuhliin.

Tyypillisesti verkkokaupat toimivat Saksasta, jossa alkoholiin on aina suhtauduttu paljon vähemmän holhoavasti kuin Suomessa.

Alkoholin verkkokauppakin ulkomailta Suomeen on tietysti tiukasti säänneltyä. Tärkeät termit tässä sääntelyssä ovat etäosto ja etämyynti. Toisin kuin tyhmempi voisi kuvitella, ne ovat ihan eri asioita.

Jos myyjä järjestää tuotteiden kuljetuksen, on kyseessä etämyynti. Silloin myyjä vastaa alkoholin verottamisesta, ja kuluttaja pääsee helpolla. Eurooppalaisille myyjille suomalaiseen alkoholiverotukseen perehtyminen on kuitenkin konstikasta eikä siksi kovin suosittua.

Myyjille helpompi vaihtoehto on etäosto, jossa alkoholi ostaja järjestää itse kuljetuksen. Tämä taas on työlästä lainkuuliaiselle kuluttajalle.

Kuluttajan on valmisteveron vuoksi annettava ennakkoilmoitus ja asetettava vakuus alkoholijuomaverosta, annettava veroilmoitukset ja maksettava valmisteverot. Viinan himo voi tämän prosessin aikana vähän väljentyä.

Suomen vastaisku

Vähittäismyyntimonopoli Alkon lisäksi Suomessa on myös entinen valtion alkoholijuomayhtiö Altia, joka listautui menetyksellisesti hiljattain pörssiin. Valtio on edelleen Altian isoin omistaja eikä yhtiö muutenkaan haluaa keikuttaa Suomen alkoholipolitiikan pirtuvenettä. Mutta vientiä Altia haluaa lisätä.

Viime viikolla Altia kertoikin uutisen, joka sai monet hieraisemaan silmiään: Altia on perustanut alkoholin verkkokaupan – Saksaan.

Suomalaisella kuluttajalla ei ole Altian verkkokauppaan asiaa. Suomalaisesta verkko-osoitteesta ei edes pääse tuohon verkkokauppaan. Muualta maailmasta pääsee sentään ihastelemaan Nordic Spiritsin tuotteita, kuten Koskenkorva Vodka a, Jaloviina a, O.P. Anderson -akvaviittia ja Nordic Spirits Lab Gin . Mutta vain saksalaiset voivat noita tuotteita ostaa.

Mutta miten ihmeessä Altia voi pitää huolta saksalaisten kansanterveydestä ja kunnollisuudesta? Suomessahan on syntiä myydä alkoholia, jos ostaja haluaa ostaa sitä humaltumistarkoituksessa tai on jo valmiiksi kännissä. Verkkokaupassa henki saa haista ja käsi täristä, kunhan pystyy tekemään kunniallisesti tilauksensa. Onko tämä Suomen salajuoni Saksan teollisuuden ja talouden tuottavuuden rapauttamiseksi?

Saksa on kaikkiaan hyvin liberaalin alkoholipolitiikan maa. Silti saksalaiset alkoholin käyttäjät juovat alkoholiksi muutettuna alkoholia vähemmän kuin suomalaiset ja siitäkin valtaosa on olutta. Olut on Saksassa halpaa ja hyvää, koska sen vero on höyhenenkevyt suomalaiseen olutveroon verrattuna.

Örvelökännejä tietysti esiintyy kaikkialla missä on ihmisiä ja viinaa, mutta eivät saksalaiset ainakaan suomalaisia enempää örvellä, vaikka kukaan ei holhoa.

Vai olisiko säädyllisemmän käytöksen salaisuus sittenkin juuri tässä. Holhous ei ehkä ole sittenkään hyvästä.

”Savon Wiina raikastaa hengityksen ja matkaansaattaa hövelin käytöksen”, tiesi takavuosien mainoskin. Oiva mainoslause kannattaisi ottaa saksannoksena käyttöön Nordic Spiritsissä.