Vierasblogi

9.11.2015 08:32 päivitetty 4.2.2016 11:03

Näin yrittänyttä ei laiteta ulkomaillakaan

Ulkomailla yrittäminen ei sovi varmasti kaikille, mutta mikäli ajatus on käynyt mielessä, pakkaa sandaalien ja kannettavan tietokoneen lisäksi mukaasi ainakin nämä viisi vinkkiä.

Pakkasin vuonna 2006 kimpsut ja kampsut ja suuntasin nokkani kohti Thaimaata. Toisin kuin suurimmalla osalla suomalaisia, agendallani eivät olleet loma ja loikoilu. Saavuin maahan ansaitsemaan elantoni – ensin freelancerina, sittemmin ohjelmistoalan yrittäjänä.

Noin 10 vuotta myöhemmin ja omaa yritystäni Iglua viisi vuotta luotsanneena voin todeta, että peliliikkeeni kannatti. Vaikka täälläkin välillä stressi painaa, on riippumatossa ja auringonpaisteessa vaikea murjottaa. Ja kun ajan aamulla mopolla töihin riisipeltojen halki shortsit jalassa ja t-paita päällä, en voi olla ajattelematta, että on lottovoitto saada asua ja tehdä töitä täällä.

Thaimaan Chiang Mai on paikka, jossa on helppo asua ja yrittää. Toimitilat ovat edullisia ja niitä on saatavilla helposti. Myös bisnes luistaa – viimeiset 2–3 vuotta yritykseni on kasvanut vähintään 100 prosenttia vuodessa, ja aikaa on jäänyt myös harrastuksille ja elämiseen.

Ulkomailla yrittäminen ei sovi varmasti kaikille, mutta mikäli ajatus on käynyt mielessä, pakkaa sandaalien ja kannettavan tietokoneen lisäksi mukaasi ainakin nämä vinkit.

1) Löydä kotisi

Jos valitset muuttokohteen kohdemaassa puhtaasti liiketoiminnallisista lähtökohdista, teet itsellesi pahemman luokan karhunpalveluksen. Saatat löytää itsesi keskeltä elotonta teollisuusaluetta seuranasi lastauslaitureita ja työpaikkakahviloita. Liiketoiminnallisesti ehkä optimaalisin ratkaisu, mutta elämässä pitäisi nauttia muistakin asioista.

Mieti siis paikkaa valitessa myös harrastusmahdollisuuksia, kulttuuritarjontaa, kulkuyhteyksiä jne.

2) Hanki elämä

Vaikka yritystoiminnan alkuun saaminen uudessa toimintaympäristössä vaatii kovia alkuponnisteluja, kannattaa nostaa ahteri tuolilta mahdollisimman pian. Matkusta, etsi harrastus, maista paikallisia makuelämyksiä, löydä uusia ystäviä ja hivuttaudu rohkeasti osaksi yhteiskuntaa. Huomaamatta saat myös ehkä tärkeitä liikekontakteja.

Vaikka omalla kohdallani yrityksen perustaminen Thaimaassa sujui suhteellisen joustavasti lakimiehen välityksellä, allekirjoitettavia papereita oli silti lähemmäs sata. Pankkitilin avaaminen yritykselle ei sitten ollutkaan yhtä jouhevaa, sillä pankissa piti tätä varten käydä neljä kertaa, joista kaksi kertaa lakimiehen kanssa – lisäksi papereita piti toimittaa erilaisten leimojen kera toistasataa kappaletta. Ja kun tili oli lopulta avattu, pankki halusi ehdottomasti lähettää toimistollemme oman asiantuntijansa neuvomaan verkkopankkinsa käyttöä – vaikka kuinka selitimme olevamme koodipaja ja että osaisimme selvittää asian omin avuin.

Myös muutto Chiang Maihin oli minulle pieni kulttuurishokki. Julkiseen liikenteeseen tottuneena seisoskelin usein kadun reunassa odottelemassa bussia tai taksia, joka ei koskaan saapunut. Chiang Maissa ei edelleenkään ole käytännössä lainkaan julkista liikennettä. Juteltuani paikalisten kanssa tajusin, että lähes kaikki ajavat skoottereilla. Niinpä hankin itselleni 100-kuutioisen Honda Dreamin. Tämä puoliautomaattimopo on edelleen pihassa ja mittarissa on nyt noin 150 000 km.

Pelaan nykyään myös jääkiekkoa kaksi kertaa viikossa ja toiset kaksi kertaa viikossa katulätkää. Molemmista joukkueista olen löytänyt Iglulle asiakkaita ja työntekijöitä.

3) Opiskele kieltä

Olet uudessa maassa aina jossain määrin ulkopuolinen, jos et puhu sanaakaan paikallista kieltä. Aivan kuten Suomessa, myös täällä menee paljon ohi, jos ei ymmärrä paikallista kieltä.

Vaikka oman yritykseni asiakkaat eivät ole thaimaalaisia, on thaikielen osaamisesta ollut ratkaisevaa hyötyä esimerkiksi byrokratian rattaissa pyöriessä. Et voi kulkea kaikkialla tulkki mukana, ja kun sinun täytyy opastaa taksikuski perille tai toimittaa papereita pankkiin, paikallisen kielen perustaidoista on paljon apua.

Mene siis kielikurssille, hanki paikallisia ystäviä ja opi paikallista kieltä. Omaksut uuden kielen lisäksi palan paikallista sielunmaisemaa.

4) Et pärjää yksin – kysy apua

Suomalaisena saatat ajatella, että neuvoa ei parane kysyä, varsinkaan vierailta. Opi pois tästä jääräpäisestä periaatteesta, sillä apua tulet tarvitsemaan. Puhu paikallisten yrittäjien ja muiden ulkomailta muuttaneiden kanssa. Kysele tyhmiä, kuuntele, pistä vinkkejä korvan taakse. Vältä muiden tekemät virheet.

Esimerkiksi minulle kerrottiin aikanaan, että korruptio on Thaimaassa eräänlainen oikoreitti. Lahjuksia ei tarvitse maksaa, mutta jos toimit virallisten sääntöjen mukaan, kaikessa menee enemmän aikaa. Jos taas haluat oikaista, niin pienellä “express-palvelumaksulla” saat hoidettua asiat nopeammin. Jos et saa jostain maksusta yrityksen verotukseen kelpaavaa kuittia, niin kyseessä on todennäköisesti niin sanottu “tea money”, eli pienimuotoinen lahjus.

Me päätimme olla käyttämättä tätä oikoreittiä. Meillä ei ollut koskaan niin kova kiire, ja lisäksi yritystoiminnan ennustettavuuden kannalta on parempi välttää turhia kysymysmerkkejä – korruptiomaksujen summat kun saattavat muuttua hetkessä.

Tilanne on kuitenkin pikkuhiljaa muuttumassa, sillä nykyinen sotilashallinto on karsinut korruptiota tehokkaasti. Nyt Thaimaa löytyykin Transparency Internationalin korruptiota mittaavalta listalta puolivälin paremmalta puolelta.

5) Muista, että koko maailma on sinun

Kaiken tämän paikallistuntemusta korostavan puheenvuoron päätteeksi on kuitenkin hyvä todeta, että maailmankansalaisiahan tässä loppujen lopuksi ollaan – varsinkin asiantuntija-alalla.

Ulkomailla yrittäjänä toimiva on todennäköisesti tekemisissä yli maan rajojen enemmän kuin kotimaassaan. Varmista, että olet sinut Skypen, pitkien etäpuheluiden ja vaihtelevien aikavyöhykkeiden kanssa.

Kirjoittaja Ozzi Järvinen on ohjelmistoyritys Iglun perustaja ja toimitusjohtaja. Iglu työllistää 22 suomalaista asiantuntijaa Thaimaan Chiang Maissa ja Bangkokissa.