Kolumni

Jaakko Veijola 5.12.2018 10:33

Ostoskorin pohjalla

Kaapo Kamu
Jaakko Veijola

Vapaa tahto ilmenee voimakkaimmin siellä, missä sen on mahdotonta toiminnallisesti operoida: menneessä tai tulevaisuudessa, kirjoittaa Jaakko Veijola.

Vapaa tahto on nykyihmisen perustila, jumala ja uskontunnustus. Vapaa tahto assosioituu spontaaniin toimintaan. Silti neurotieteilijöiden ja psykologien tutkimustulokset kertovat päinvastaista: ihmisen toiminta on todistettavasti tiedossa jo ennen kuin hän itse sitä tiedostaa. Olemmeko luonnonlakien armoilla eläviä reaktiivisia sätkynukkeja?

Länsimainen markkinatalous manifestoituu vapaan tahdon kautta. Mutta onko tämä meille markkinoitu todellisuus suurta huijausta? Ensimmäisiä työkeikkojani 20 vuotta sitten oli 180-sivuisen myyntimanuaalin taittaminen kansainväliselle virvoitusjuomayhtiölle.

Piirsin kymmeniä pohjapiirroksia myymälöistä ja löysin vastauksen kuluttajia askarruttavaan kysymykseen: miksi herkät vihannekset myydään ensimmäisenä ruokakaupoissa, jolloin ne ruttaantuvat raskaampien ostosten alle? No se johtuu siitä, että ihminen jaksaa olla ekat 5–10 minuuttia reipas, mutta alituinen pussittaminen ja punnitseminen kuluttavat kätevästi aktiivisen valppauden resursseja just sopivasti, että kauppareissun jälkinäytös tapahtuu brändien kannalta suotuisasti. Ihminen on alttiimpi impulssiostoille.

Ostamme tunteella ja perustelemme järjellä, joten kauppareissun lopputulos tuntuu ihmiselle itselleen johdonmukaiselta joka tapauksessa.

Ihminen on vapaa kertomaan, millaisen tarinan kerromme tapahtuneesta ja toiveistamme. Vapaa tahto ilmeneekin voimakkaimmin siellä, missä sen on mahdotonta toiminnallisesti operoida: menneessä tai tulevaisuudessa.

Suurin harha vapaan tahdon käsitteessä on sen rajaaminen preesensmuotoiseksi käyttöliittymäksi, mitä se ei ole. Fyysiset, psykologiset, neurologiset ja sosiaaliset syyt ohjaavat käytöstämme. Käänteisesti suurinta vapaata tahtoa preesensissä on pidättäytyminen kaikesta impulsiivisuudesta. Yhtäkkiä vapaa tahto tarkoittaakin itsehillintää, mikä uskontunnustuksena kuulostaa oudolta mutta lupaavalta, jos haluamme pelastaa itsemme ja maailman.

Kirjoittaja on luova suunnittelija ketterään suunnitteluun erikoistuneessa Wörksissä.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö