Kolumni

Jaakko Veijola 12.6.2018 11:14

Työyhteisö ihmiskokeena – mitä jos kohtelisimme ihmistä aina hyvin?

Kaapo Kamu
Jaakko Veijola

Mitä jos työpaikalla toisten kohtelu olisikin reilua eikä 24/7 sekoilua kaikissa mahdollisissa kanavissa?

Onko tietä menestykseen ilman kärsimystä ja kipua?

Onko sosiaalisesti hyväksyttyä vaatia, että suurin luovuus ihmisessä syntyy paineettomassa flow-tilassa vailla aikataulullisia, sosiaalisia tai taloudellisia paineita?

Onko todella näin?

Miksi vauras Suomi, jossa tasa-arvo kukoistaa, ei performoi sen kummemmin luovuudessa? Kaiken logiikan mukaan meidän pitäisi olla maailman luovin kansakunta. Vastakkainen kärsimyksen teologia tuntuu olevan vallalla.

Aku Louhimies pyrki kyseenalaisin ja keinotekoisin metodein synnyttämään kärsimyksen tunnetta, jota hän sitten pyrki tislaamaan ainutlaatuiseksi ilmaisuvoimaksi. Periaatteessa toiminnan voi nähdä taiteen dopingina.

Mainostoimistot ovat turbulentteja toimintaympäristöjä ja olosuhteet luovan työn synnyttämiselle välillä jopa kyseenalaisia. ­Arvaamaton asiakas, törkeilevä johtamiskulttuuri tai muuten epämääräiset tuotantoprosessit tuovat jännää kierrettä arkeen. Tahattomia ihmiskokeita.

Mutta voisiko ihmiskokeen tehdä hallitusti ja käänteisin motiivein? Mitä tapahtuu, jos kohtelisimme ihmistä aina hyvin? Tämä kysymys on yrittäjäurani suurin motiivi.

Mitä tapahtuu, kun ymmärrystä kasvatetaan läsnäolon, keskustelun ja yhdessä tekemisen kautta? Onko lopputulos parempi, kestävämpi vai mitä se olisi?

Mitä jos työpaikalla toisten kohtelu ­olisikin reilua eikä 24/7 sekoilua kaikissa ­mahdollisissa kanavissa? Jos oleminen ei perustuisikaan valvovalle tuntiraportoinnille vaan itseohjautuvuudelle? Tai viikkoa ei aloitetakaan aamupalaverin piiskalistalla vaan ihmiset tietäisivät jo mitä tekevät. Onko lopputulos parempi? Rehellisesti sanoen: en ole ihan varma.

Mutta samperi – lupaan ainakin yrittää jatkossa vielä paremmin, jotta vastaus olisi selvempi. Eihän tässä ihmisyyden harjoittamisessa muuten mitään järkeä ole.

Kirjoittaja Jaakko Veijola on luova suunnittelija ketterään suunnitteluun erikoistuneessa Wörksissä.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kommentti

22.02.2019 11:44

Epäonnistumisen jalo taito

Tieteessä epäonnistunut koe on arkipäivää. Haluttuun lopputulokseen pääseminen edellyttää lähes aina vähintään yhtä päin seiniä mennyttä testiä. Tätä viisautta hyödyntävät myös modernit, menestyvät yritykset.