Kävin viime kesänä taidemuseo Louvressa, kuten monet muutkin Pariisin-kävijät matkoillaan. Käynti oli hyvin nykyaikainen elämys. Denon-siiven portaikoissa ei päässyt etenemään, koska valtava turistien ryhmä sohi selfiekeppeineen Samothraken Niken edessä. Heistä jotkut varmaankin tiesivät teoksen edustavan hellenististä taidetta, mutta kovin montaa kyseinen tieto tuskin oli motivoinut museoon. Oppaan selostusta ei oikein tahtonut kuulla väkijoukon äänten yli.

Hieman syvemmällä museossa ihmiset jonottivat sinnikkäästi pieneen huoneeseen, jossa lasikuvun alla roikkui Leonardo da Vinci n pikkuruinen öljyväriteos. Kännykkä valmiina, #MeandMonaLisa. Kukin omalla vuorollaan, sitten kiireesti eteenpäin. Missä sijaitsikaan Milon Venus?

Helsingissä käyn museoissa usein, ja on pakko todeta, että Louvren museoturisti on hyvin usein myös Helsingin museoturisti. Selfiekulttuurista voi olla montaa mieltä, mutta uskallan väittää älypuhelinten pelastaneen museokulttuurin pölyyntymiseltä. Kävijämäärät ovat vakaassa kasvussa ja museoalakin vaikuttaa vihdoin sisäistäneen, että ihmiset eivät oikeastaan etsi museoista ensisijaisesti sivistystä.

Museokävijä haluaa olla osa erityisyyttä, ehkä piirun verran ylevämpi kuin tuttavansa. Kulttuuri on henkilöbrändin rakennusta.

Täällä meillä sinä voit koskettaa taidetta, osallistua, luoda ja näkyä itsekin, houkuttelee siis nykyaikainen elämystalo turistia ja kävijää myös Helsingissä. Amos Rexin avajaisnäyttelystä tuli Helsingissä jonotusmenestys, kun japanilaisen teamLabin digitaalisen taiteen näyttely kutsui katsojat sisään taiteeseen, osallistumaan omin piirroksin koko perheen voimin. Museo huomioi avuliaasti taiteennälkäiset jonottajat myös näppärällä ajansäästövinkillä: Lainatkaa kavereilta lastenvaunuikäinen lapsi ja vaunut per aikuinen ja jonottakaa niiden kanssa huomattavasti lyhyemmässä lastenvaunujonossa, se vinkkasi Twitterissä tammikuussa.

Mitä helpompi museossa on käydä, sen parempi. Tässä parhaat vinkit selfiehetkiin mestariteosten kanssa, opastaa matkailusivusto Pariisin-kävijää. Osta lippu etukäteen. Tämä sisäänkäynti on nopein reitti Mona Lisan luokse. Mene tähän kellonaikaan paikalle. Älä tuhlaa aikaa.

Nyt kun Helsinki havittelee taas uutta designin ja arkkitehtuurin museota Etelärantaan kuopatun Guggenheim-hankkeen tilalle, on syytä huomioida ihmisten nykyinen museokäyttäytyminen, jotta museo voi onnistua kävijätavoitteessaan.

Ei mitään turhan ylevää, vaan ennen kaikkea elämyksellisyyttä ja erikoisia kokemuksia, jotka saavat kiireisen turistin poikkeamaan edes puoleksi tunniksi. #MeandAlvarAalto. Somemuseo Suomeen.