Yhdysvaltalainen novelisti ja runoilija Raymond Carver (1938-1988) tunnettiin lyhyen lauseen miehenä. Hänen tyylilajikseen mainitaan minimalismi ja ”likainen realismi”. Itse hän ei halunnut tulla luokitelluksi, mutta piti Anton Tšehov ia esikuvanaan. Eiköhän se riitä.

Carverin ja hänen kustannustoimittajansa Gordon Lish in suhde oli legendaarinen. Tarina kertoo, että Carver yritti kiteyttää kirjoittajanfilosofiansa mahdollisimman tiiviiksi. ”Ei halpoja temppuja”, oli hänen ehdotuksensa.

Lishin kanssa harjaaminen tuotti tulosta: ”Ei temppuja.”

Tämän viikon perjantaina ilmestyvässä Markkinointi&Mainonnan numerossa on Ville Perttula n juttu, jossa professori Pekka Isotalus ja kirjailija Miki Liukkonen analysoivat puolueiden vaalisloganit eli iskulauseet. Kannattaa lukea.

Hatunnosto neljälle puolueelle, jotka myöntävät käyttävänsä mainostoimiston apua: keskusta turvautuu Miller&Lean iin, vihreät Sherpa an. Perussuomalaiset kertoo häpeillen, että heillä on ”graafisen alan kumppaneita”, ja Sdp ilmoittaa yks’kantaan, että he eivät kerro toimistonsa nimeä julkisuuteen: ”Niin on sovittu”.

Mitä tämä tällainen on? Eduskuntavaalit ovat demokratian huipentuma, neljän vuoden välein pidettävä karnevaali, johon osallistumisesta pitäisi olla yhtä ylpeä kuin jalkapallon MM-kisoista.

Jos lukijoiden joukossa on mainosväkeä, joka on onnistunut saamaan asiakkaakseen poliittisen puolueen, niin tervehdys ja onnittelut vaan täältä Alma n toimituksesta.

Mutta ehkä puolueet ovat itse riittävän taitavia keksimään iskulauseita. Verrataanpa.

Ensin ammattilaisten sloganit: ”Suomen arvoisia tekoja. Näytä luontosi ja äänestä. Äänestä Suomi takaisin. Meillä taitaa olla sama suunta.”

Ja sitten omin päin keksittyjä: ”Luotamme Suomeen. Siniset turvaa. Lähellä sinua. Terve Suomi.”

Vaali-iskulauseita ei ole muistaakseni koskaan kehuttu niiden 35 vuoden aikana, kun olen kotimaan politiikkaa seurannut. Mutta nyt täytyy: nuo jälkimmäiset ovat mestariteoksia.

Jos vielä saisi Carverin ja Lishin hengessä antaa lisäneuvon, niin tiivistämisen varaa on:

Luotamme. Turvaa. Lähellä. Terve.

Ennakkoäänestys alkaa kahden viikon kuluttua.