Perussuomalaisten uutissivu Suomen Uutiset kirjoitti tällä viikolla jutun, jossa kerrottiin, että toimittajien itsesääntelyelintä Julkisen sanan neuvostoa JSN:ää on kohdannut "vihreä hyökyaalto".

Jutussa lueteltiin neuvoston jäseniä, joilla on vihreisiin liittyvää taustaa. JSN:n puheenjohtaja Elina Grundström on vihreiden puoluelehden Vihreän Langan entinen päätoimittaja ja jäsen Maria Swanljung toimi vihreiden presidenttiehdokkaan Pekka Haavisto n kampanjavastaavana tämän vuoden vaaleissa.

Uutta vahvistusta saatiin neuvostossa ensi vuonna aloittavasta jäsenestä Tuomas Rantasesta, joka on vihreiden Helsingin pitkän linjan kaupunginvaltuutettu ja nykyinen varavaltuutettu. Rantanen kustantaa myös punavihreän väen suosimaa Voima-lehteä.

Uutena JSN:n varajäsenenä aloittaa myös vihreiden kansanedustajan Jani Toivola n avustajana ja vihreän puolueen kehityspoliittisessa työryhmässä toiminut Nitin Sood. Unohtuikohan joltain pyytää mukaan neuvostoon Ville Niinistö ä?

Kaikkiaan JSN:ssä on ensi vuonna kahdeksan median edustajaa ja viisi yleisön edustajaa, joita kohden on lisäksi varajäsen. Aivan massiivisesta hyökyaallosta ei ole siis kyse.

Ei ole ensimmäinen kerta, kun JSN:n jäsenten vihreälle taustalle irvistellään puoluelehdistössä.

"On lupa kysyä, vaikuttivatko Vihreän Langan entisten päätoimittajien poliittiset mieltymykset ratkaisuun", kirjoitti keskustan puoluelehti Suomenmaa keväällä 2017.

Asia koski neuvoston antamaa langettavaa päätöstä, jossa JSN katsoi Yleisradio n taipuneen pääministeri Juha Sipilä n (kesk) painostuksen edessä. JSN:n ratkaisun äänestystulos oli 6-6, jolloin langettavan puolesta äänestäneen Grundströmin ääni ratkaisi.

Langettavaa äänesti myös Grundströmin tavoin aiemmin Vihreän Langan päätoimittajana toiminut Juha Honkonen, joka toimi viime vuonna JSN:n varajäsenenä. Sekä Grundström että Honkonen pitivät Suomenmaan kirjoitusta asiattomana ja korostivat, etteivät ole olleet minkään puolueen jäseniä. Tilannetta tuskin ainakaan paransi Honkosen rehvastelulta vaikuttava some-päivitys, jossa hän jakoi Sipilä-päätöstä koskevan uutisen saatesanoille: "Harvoin sitä pääsee nuhtelemaan pääministeriä."

Tuorein JSN:n ikävä julkisuuskohu alkusyksyllä liittyi puheenjohtaja Grundströmiin huonoon johtamiseen.

Täytyy toivoa, etteivät suomalaiselle journalismille välttämättömän JSN:n uskottavuutta syövät kohut toistu. JSN:n ei pidä tietenkään antaa painoarvoa poliittisten puolueiden julkaisuissaan esittämille laskelmoiduille ärhentelyille. Kuitenkin on samaan aikaan tosiasia, että usean neuvoston jäsenen poliittinen tausta ei ainakaan lisää JSN:n uskottavuutta – etenkin jos syntyy mielikuva, että ovi käy vain yhden puolueen liepeillä toimineiden suuntaan.

Sopiva lukumäärä poliittisissa tehtävissä toimiville tai toimineille JSN:n jäsenille olisi kaikkien puolueiden kohdalla nolla.