Jos muotoilu tuo leivän pöytääsi, mallisuojan tunteminen on sinulle must. Se varmistaa toimeentulosi. Jos tehtäväsi liittyvät brändityöhön, sinun on hyvä tuntea mallisuojan antama vahva tuki. Kun mallisuojan yhdistää muihin aineettoman omaisuuden oikeuksiin, syntyy hyvä suojapaketti. Mitä parempi suoja, sen turvallisempi olo.

Hyvällekään idealle ei ole markkinoilla ideasuojaa, vaikka se olisi haluttu. Jos idean ytimenä on uutta muotoilua sisältävä tuote, kuten vaate, huonekalu, sisustus- tai pakkaustuote, mallisuojaus hoitaa asian. Toimeen on tartuttava mahdollisimman aikaisin, heti kun on jotain rekisteröitävää.

Anna hyvien kuvien puhua puolestaan

Rekisteröintiä varten tuotteesta tarvitaan selkeät kuvat. Ne ratkaisevat, täyttääkö tuotteen muotoilu uutuuden ja yksilöllisyyden vaatimukset. Jo rekisteröidyistä malleista löytyy tietoa PRH:n ilmaisesta mallitietokannasta.

Mallin pitää olla uusi sitä haettaessa, joten mallioikeus on ensisijainen suojamuoto haettaessa tuotteen muotoilulle yksinoikeutta. Myöhemmin voi olla mahdollista hakea mallisuojatun tuotteen ulkoasua myös tavaramerkiksi. Jos ideaan liittyy teknistä keksinnöllisyyttä, hyödyllisyysmalli ja patentti ovat tutkimisen arvoisia vaihtoehtoja.

Teoksen luojalle automaattisesti syntyvän tekijänoikeuden varaan ei uuden muotoilun suojaamista kannata jättää, sillä sen todentaminen on usein hankalaa.

Puolusta oikeuksiasi ja tee muodolla tulosta

Kun mallioikeus haetaan ja rekisteröidään, jää mustaa valkoiselle siitä, mitä ja mistä alkaen on suojattu. Toinen suunnittelija tai valmistaja ei pysty tekemään samanlaista ja hyödyntämään tuotteella jo olevaa markkina-arvoa. Mallisuoja toimii tehokkaana pelotteena ja antaa oikeuden kieltää muita käyttämästä rekisteröityä uutta muotoilua.

Mallioikeus ei ole tarkoitettu vain huippudesignin suojaksi. Myös hyvä uusi perusmuotoilu kaipaa suojaa. Mallisuojan antama monopoli maksaa Suomessa halvimmillaan 215 euroa. Se on voimassa viisi vuotta ja uudistettavissa neljä kertaa.

Siitä kenelle mallioikeudet kuuluvat on monesti vähän epäselvyyttä. Yleensä palkkatyössä olevan mallioikeudet kuuluvat yritykselle, suunnittelutoimiston suunnittelijalle itselleen, mutta asiasta voidaan sopia mitä vaan.

Mallioikeus on tärkeä kaikille uutta muotoilua luoville. Jos muotoilija ei halua itse hyödyntää mallin kaupallistamista, suojattu malli on aina suojaamatonta helpompi muuttaa rahaksi myymällä se jollekin.

---

Olli Teerikangas, yksikön esimies, Patentti- ja rekisterihallitus

Ohjeita mallioikeuden hakemiseen: www.prh.fi/mallioikeus

Kuuntele podcast - Mallioikeudella suojaat tuotteesi ulkomuodon. Haastateltavana ovat suomalainen sisustusarkkitehti ja muotoilija Tapio Anttila ja PRH:n mallihakemuksia käsittelevä yksikön esimies Olli Teerikangas.