Sanoma ostaa Tammi Oppimateriaalit -liiketoiminnan sekä ruotsalaisen oppimateriaalikustantajan Bonnier Utbildning AB:n osakkeet ruotsalaiselta Bonnier-mediakonsernilta.

Samalla Sanoma myy omistamansa yleisen kirjallisuuden kustantajan Werner Söderström Osakeyhtiön (WSOY) Bonnierille. WSOY:tä koskeva kauppa edellyttää Suomen kilpailuviranomaisten hyväksynnän. Kauppa arvioidaan saatavan päätökseen syksyllä.

Tällä hetkellä Sanomalla on oppimiseen liittyvää liiketoimintaa Suomessa, Hollannissa, Belgiassa, Unkarissa, Puolassa ja Venäjällä. Sanoman oppiminen-liiketoiminnan liikevaihto oli yhteensä 249 miljoonaa euroa vuonna 2010.

Toteutettava kauppa on osa Sanoman strategiaa keskittää liiketoimintaansa ja panostaa erityisesti kuluttajille suunnattuihin mediatuotteisiin ja oppimisratkaisuihin.

"Oppiminen on yksi Sanoman painopistealueista. Tämä yritysjärjestely on meille looginen askel, sillä se tukee pyrkimyksiämme oppimisratkaisuliiketoimintamme kasvattamiseen ja toimintojemme keskittämiseen", Sanoman toimitusjohtaja Harri-Pekka Kaukonen sanoo.

Kaukosen mukaan yritysjärjestelyissä on vahva järki.

"Kumpikin yhtiö keskittyy omaan ydinliiketoimintaansa. WSOY:n kaunokirjallisuus saa hyvän kodin Bonnierilla, jolla on 200 vuoden kokemus kirjallisuuden kustantamisesta", Kaukonen sanoo.

Sanomalle yritysostot merkitsevät pääsyä Ruotsin oppimateriaalimarkkinoille ja vahvistaa oppimisratkaisujen liiketoimintaa Suomessa.

Vuonna 2010 Tammi Oppimateriaalit-, Bonnier Utbildning- ja WSOY Yleinen kirjallisuus -yksiköiden liikevaihdot olivat järjestyksessä 10,2 miljoonaa euroa, 17,6 miljoonaa euroa ja 32,5 miljoonaa euroa. Tammi Oppimateriaalit ja Bonnier Utbildning työllistävät yhteensä noin 80 henkeä ja WSOY Yleinen kirjallisuus noin 100 henkeä.

Kaupan seurauksena Sanoma Learning & Literaturen liikevaihdon vuonna 2011 odotetaan säilyvän edellisvuoden tasolla ja liikevoiton ilman kertaluonteisia eriä ennakoidaan pienenevän jonkin verran.

Bonnier saa kaupassa Suomen suurimman ja kaunokirjallisuuden kustantajan, jolla perinteisesti on ollut tallissaan maan arvostetuimpia kirjaijoita. Parin viime vuoden aikana WSOY on kuitenkin menettänyt kirjailijoitaan muille kustantajille. Näyttävästi viime syksynä lähtenyt menestyskirjailija Sofi Oksanen moitti entistä kustantajaansa siitä, että tämä haluaa tehdä vain rahaa, ei kirjallisuutta.

WSOY:n kirjailijoita ovat muun muassa Jari Tervo, Ilkka Remes ja Nopolan sisarukset. WSOY oli Mika Waltarin kirjojen koti.

Käännöskirjailijoissa Södikalla on monia kansainvälisiä bestselleristejä kuten Dan Brown, Jo Nesbö ja Karin Fossum sekä jo edesmenneet Astrid Lindgren, Stieg Larsson ja Agatha Christie.

Bonnier omistaa Suomessa jo ennestään Kustannusosakeyhtiö Tammen, jonka Bonnier hankki vuonna 1997. Tammen tulos on ollut heikko. On todennäköistä, että Bonnier järjestelee kirjankustannustaan uuteen asentoon Suomessa.

WSOY:tä johtaa nyt Anna Baijars ja Tammea Anne Valsta. WSOY:n toimitalo on Bulevardilla ja Tammen Korkeavuorenkadulla. Lisäksi Bonnierin lehtiliiketoiminnot sijaitsevat Hakaniemessä.