Sponsorointi

Jyri Tuominen 22.10.2018 08:01

Ammattiurheilija voi päästä rahoihin kiinni somen ja videoiden kautta: "Olen todella onnekas"

Pekka Karhunen
Anna Liina Laitinen on tehnyt kiipeilystä ammatin itselleen sponsorisopimusten ansiosta.

Huippu-urheilija voi tienata elantonsa kilpailemisen sijaan esimerkiksi sosiaalisen median avulla.

Anna Liina Laitisesta, 28, tuli tänä vuonna ammattikiipeilijä uusien sponsorisopimusten ansiosta.

Kuukausipalkkaa maksavaksi vaate- ja pääsponsoriksi tuli yhdysvaltalainen kiipeilyvälinevalmistaja ja vaatemerkki Mountain Hardwear, ja Suomesta merkittäväksi yhteistyökumppaniksi löytyi kouvolalainen elintarvikevalmistaja Kaslink.

Sponsorit eivät edellytä Laitisen kilpailevan tai menestyvän kilpailuissa. Pääsponsorille olennaisin vastine tuesta on tägäys Laitisen kuvapalvelu Instagramiin lataamiin kuviin.

"Olen todella onnekas, että sponsorit tukevat minua sen takia, mitä teen, eivätkä vaadi esimerkiksi kilpailemaan", sanoo Anna Liina Laitinen.

1980-luvulta alkaen etenkin Yhdysvalloissa yleistyneet kiipeilyseinät toivat lajiin kilpailuelementin. Nykyään monet huippukiipeilijät harjoittelevat nimenomaan kisoissa menestymistä varten. Kiipeily on myös ensimmäistä kertaa mukana olympialaisissa vuonna 2020 Tokiossa.

Laitiselle kilpailut eivät ole päätavoite. Tärkeämpää on kiivetä kovaa ulkona. Hän kiipeää eniten "sporttia", jossa reitin vaikeutta arvioidaan ranskalaisella asteikolla, joka alkaa 1:stä ja jatkuu avoimena asteikon yläpäästä.

Helsingin yliopiston maantieteen laitoksella geoinformatiikkaa opiskeleva Laitinen kertoo harkitsevansa muuttamista Yhdysvaltoihin.

"Suomessa on aika vähän yhtä motivoitunutta treeniseuraa, joka jaksaa aamulla herätä aikaisin ja mennä seiskaksi treenaamaan. Olen muuttamassa mahdollisesti Yhdysvaltoihin, missä kiipeilysalilla on niin paljon vahvoja mimmejä, että myös omaa tasoa puskee eteenpäin."

Laitisen toiseksi tärkeimmälle sponsorille Kaslinkille oikeanlainen persoona oli menestystä tärkeämpi kriteeri brändikasvon valinnassa. Kaslinkin brändipäällikön Susanna Kallion mukaan yhteistyö lähti Kaslinkin aloitteesta, kun yritys haki keulakuvaa Tahto-tuoteperheelle.

Susanna Kallion mukaan urheilijoita ei pidä sekoittaa sopmevaikuttajiin. "Anna Liinan työ on urheilu eikä kuvien ottaminen, ja meidän täytyy tukea urheilijan tavoitteita häiritsemättä niitä. Kaiken sponsoroinnin tähtäin on, että yhteistyö kasvattaa sekä yrityksen että urheilijan brändiarvoa", Kallio sanoo.

 

Kaslink sponsoroi myös paikallisia urheiluseuroja ja -joukkueita, mutta Kallion mukaan yleisesti sponsorin näkökulmasta yksilöurheilija voi olla luonnollisempi yhteistyökumppani, jonka kanssa yhteisen tekemisen jalkauttaminen on helpompaa.

"Joukkueella on tietysti arvot, joihin nojaudutaan, mutta yksilöurheilijoiden kanssa on helpompaa löytää luonnollinen 'brändimätsi' . Anna Liinan työ on urheilu eikä kuvien ottaminen, ja meidän täytyy tukea urheilijan tavoitteita häiritsemättä niitä. Kaiken sponsoroinnin tähtäin on, että yhteistyö kasvattaa sekä yrityksen että urheilijan brändiarvoa", Kallio sanoo.

Lumilautavideot tulonlähteenä

12-vuotiaana lumilautailun aloittanut Toni Kerkelä, 28, pääsi tänä vuonna mukaan suomalaisen Amer Sportsin omistaman ranskalaisen lumilautamerkki Salomon Snowboardsin pro-tiimiin. Toinen Kerkelän pääsponsori on yhdysvaltalainen lumilautavaatebrändi Thirty-Two.

Kerkelä on niin sanottu "leffalaskija." Hän ei ole koskaan kilpaillut kansainvälisen hiihtoliiton alaisissa kilpailuissa. Hän on sen sijaan tehnyt lukioikäisestä saakka näyttäviä lumilautavideoita sekä kaveriporukalla että ammattilaismielessä.

Viimeiset viisi vuotta Kerkelä on elättänyt itsensä lumilautailuvideoilla. Ainoat varsinaiset vaatimukset normaalina vuonna ovat 1–2 viikon edustaminen kummankin sponsorin promotilaisuuksissa sekä viiden minuutin lautailuvideoklipin toimittaminen lumilautaelokuvaa varten.

"Kuvaan videoita epätyypillisissä paikoissa. Ne voivat välillä olla aika hulluja juttuja. Tyypillisesti hypin kaiteiden päällä ja katoilta alas", Kerkelä kertoo.

Toni Kerkelän mukaan hurjalta näyttävien temppujen takana on huolellinen valmistautuminen. "Kameralle ei näy, montako tuntia olemme roudanneet lunta asfaltin päälle, ettei satu, jos kaatuu", Kerkelä sanoo. | Kuva: Salomon Snowboards

 

Salomon Snowboardsin Euroopan ammattilaistiimin italialainen manageri Marco Morandi kertoo, että videomateriaalien saaminen lumilautailuelokuviin on sponsoritoiminnan a ja o. Tiimin ammattilaiset kuvaavat talvella materiaalit, joista sponsori julkaisee koostetun lumilautailuelokuvan loppusyksystä.

"Myymme lautoja näiden tyyppien ansiosta. Kun nuori valitsee itselleen lumilautaa, laudan laadun ja ulkonäön lisäksi on tärkeää, kuka laskee samanlaisella laudalla", Morandi kertoo.

Moniin rahakkaampiin lajeihin verrattuna lumilautailijoiden ja kiipeilijöiden sopimukset ovat pieniä. Kerkelän ja Laitisen mukaan sponsorisopimusten yhteenlaskettu summa on vuositasolla kummankin urheilijan kohdalla melko lähellä suomalaisen peruspalkansaajan tulotasoa. Täyspäiväisen työntekijän mediaanipalkka Suomessa oli viime vuonna noin 36 000 euroa.

Toistaiseksi sekä Anna Liina Laitinen että Toni Kerkelä keskittyvät täysipäiväisesti elämäntapaurheiluun. Heidän sponsorisopimuksensa kattavat muutaman seuraavan vuoden. Jatkosta ei vielä ole varmuutta.

"En tiedä kuinka kauan jaksan lautailla ammattimaisesti ja millaisia mahdollisuuksia tulee. Olen ollut välillä kameran takana ja tykkään ottaa valokuvia. Video- ja mediahommat kiinnostavat", sanoo Toni Kerkelä.

Lue lisää urheilijoiden sponsorisopimuksista sekä elämäntapaurheilusta uudesta Markkinointi & Mainonnasta (18/2018).

Tilaa M&M nyt

M&M:n tilaajana saat markkinointia laajasti käsittelevän lehden kahden viikon välein.

Täytä nimi- ja osoitetietosi alla oleviin kenttiin. Tilauksesi välittyy lehden tilaajapalveluun. Tähdellä (*) merkityt ovat pakollisia.

Lehden saajan tiedot
Maksajan tiedot (jos eri kuin tilaaja)

Tilausehdot

Kestotilaajana saat lehtesi aina edullisimmin. Kestotilaus on voimassa niin kauan kuin haluat ja jatkuu automaattisesti valitsemallasi laskutusjaksolla (12 kk tai 6 kk), kulloinkin voimassaolevaan kestotilaushintaan jollei toisin ilmoiteta ja ellei tilausta peruta. Vuodessa ilmestyy 22 numeroa.

Hinnat on voimassa toistaiseksi ja koskee vain kotimaan toimituksia, ulkomaille postimaksulisä. Arvonlisävero sisältyy hintaan.

Nimi- ja yhteystietoja voidaan käyttää ja luovuttaa suoramarkkinointitarkoituksii. Halutessasi voit kieltää tietojesi käytön/luovutuksen ilmoittamalla siitä Talentum Media Oy:n tilaajapalveluun.

Tilaajapalvelun yhteystiedot

Talentum Median tilauspalvelun yhteystiedot:

Puhelin: 020 442 4100 *)
Sähköposti: tilpal@talentum.fi
PL 920
00101 Helsinki

*) Puheluhinnat (sis. alv 24 %):
Lankapuhelimesta 8,35 snt/puh + 7,02 snt/min. Matkapuhelimesta 8,35 snt/puh + 17,17 snt/min.
Ulkomailta ao. maan ulkomaanpuhelumaksu.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö