Tekijänoikeusdirektiivi

Maarit Alkula 19.10.2018 09:20

"Linkkivero" ja "meemikielto" voivat muuttaa netissä jakamista – tekijänoikeusdirektiivi saattaa tuoda mediataloille tuloja tai vähentää niiden näkyvyyttä

Aleksi Poutanen

EU:n tekijänoikeusdirektiivissä ei kuitenkaan ole varsinaisesti kyse linkeistä, verottamisesta eikä meemien kieltämisestä.

EU-parlamentin syyskuussa hyväksymän tekijänoikeusdirektiiviehdotuksen eniten keskustelua herättäneet kohdat ovat olleet niin sanotut linkkivero ja meemikielto. Linkkiverossa ei kuitenkaan ole varsinaisesti kyse linkeistä eikä verottamisesta, eikä meemejäkään suoraan mainita direktiiviehdotuksessa.

Linkkiveroksi kutsuttu artikla tarkoittaa sitä, että kun esimerkiksi Googlen hakutuloksissa tai Facebookin uutisvirrassa näytetään ote uutisesta, alustan pitäisi maksaa uutisen julkaisseelle tiedotusvälineelle jutun siteeraamisesta. Sitaatiksi voitaisiin laskea pienikin tekstin osa, esimerkiksi linkitetyn jutun otsikon näyttäminen.

Tietokirjailija ja tietotekniikka-asiantuntija Petteri Järvinen ei kuitenkaan usko linkkiverosta syntyvän tuloja tiedotusvälineille. Linkkejä näyttävät alustat voisivat rajoittaa tekijänoikeuskorvausten piirissä olevan materiaalin näkymistä palveluissaan EU-alueella välttääkseen maksut.

”Jos aletaan vaatia maksuja, Facebook voi lopettaa linkkien näyttämisen ja alkaa suosia muuta sisältöä. Lehdet joutuisivat ojasta allikkoon.”

Media-alan ja graafisen teollisuuden yritysten etujärjestön Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg puolestaan uskoo kustantajien ja alustapalveluiden tarjoajien pääsevän sopimukseen korvauksista. Hän arvioi sosiaalisen median alustojen haluavan tulevaisuudessakin näyttää linkkejä.

”Uskon, että ne ovat erittäin riippuvaisia laadukkaasta ja paikkansapitävästä sisällöstä. Palvelujen käyttöarvo laskisi huomattavasti, jos niissä olisi pelkkää huuhaata.”

Sosiaalisessa mediassa näkyvään sisältöön vaikuttaisi myös niin kutsuttu meemikielto. Vaikka direktiiviehdotuksessa ei mainita meemien kieltämistä, lakimuutos voisi johtaa siihen, että alustat estäisivät muun muassa meemien julkaisemisen

Direktiiviehdotus nimittäin siirtäisi julkaisualustoille vastuun siitä, etteivät niiden käyttäjät julkaise luvatta tekijänoikeuksien suojaamaa aineistoa. Riskin välttääkseen yhtiöiden pitäisi käytännössä joko lisätä palveluihinsa suodattimet, jotka tunnistavat tekijänoikeuksia rikkovan materiaalin ja estävät sen julkaisemisen, tai rajoittaa palveluiden käyttöä maantieteellisesti.

Tekijänoikeusneuvos Viveca Still opetus- ja kulttuuriministeriöstä sanoo, että jos alustat joutuvat vastuuseen kaikesta käyttäjiensä julkaisemasta, suodattimista saatetaan tehdä varmuuden vuoksi lakia tiukempia.

Nykyisenkään tekijänoikeuslain suhtautuminen meemeihin ei ole yksiselitteinen.

”Kansallinen lainsäädäntö ratkaisee, saako sisältöjä käyttää osana uusia ilmaisuja. Edes Suomessa ei ole niin laajaa tekijänoikeuden poikkeusta, että meemit olisivat yksiselitteisesti sallittuja”, Still sanoo.

Lue koko juttu uudesta Markkinointi & Mainonnasta (18/2018).

Tilaa M&M nyt

M&M:n tilaajana saat markkinointia laajasti käsittelevän lehden kahden viikon välein.

Täytä nimi- ja osoitetietosi alla oleviin kenttiin. Tilauksesi välittyy lehden tilaajapalveluun. Tähdellä (*) merkityt ovat pakollisia.

Lehden saajan tiedot
Maksajan tiedot (jos eri kuin tilaaja)

Tilausehdot

Kestotilaajana saat lehtesi aina edullisimmin. Kestotilaus on voimassa niin kauan kuin haluat ja jatkuu automaattisesti valitsemallasi laskutusjaksolla (12 kk tai 6 kk), kulloinkin voimassaolevaan kestotilaushintaan jollei toisin ilmoiteta ja ellei tilausta peruta. Vuodessa ilmestyy 22 numeroa.

Hinnat on voimassa toistaiseksi ja koskee vain kotimaan toimituksia, ulkomaille postimaksulisä. Arvonlisävero sisältyy hintaan.

Nimi- ja yhteystietoja voidaan käyttää ja luovuttaa suoramarkkinointitarkoituksii. Halutessasi voit kieltää tietojesi käytön/luovutuksen ilmoittamalla siitä Talentum Media Oy:n tilaajapalveluun.

Tilaajapalvelun yhteystiedot

Talentum Median tilauspalvelun yhteystiedot:

Puhelin: 020 442 4100 *)
Sähköposti: tilpal@talentum.fi
PL 920
00101 Helsinki

*) Puheluhinnat (sis. alv 24 %):
Lankapuhelimesta 8,35 snt/puh + 7,02 snt/min. Matkapuhelimesta 8,35 snt/puh + 17,17 snt/min.
Ulkomailta ao. maan ulkomaanpuhelumaksu.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö