Henkilö

Aleksi Ylä-Anttila 24.9.2017 09:46

Susanna Paloheimo: Steve Jobsin ja Elon Muskin johtamismalli ei istu Suomeen

Karoliina Vuorenmäki
Susanna Paloheimo perusti 1990-luvun puolivälissä oman viestintätoimiston, Taitomyllyn. Pitkän linjan yrittäjänä ja myyntimiehen tyttärenä Paloheimo ymmärtää asiakkaan olevan kaikkein tärkein asia liiketoiminnan kannalta.

Firan brändi- ja asiakaskokemusjohtajana syyskuussa aloittanut Susanna Paloheimo on tehnyt töitä sekä kotimaisten että ulkomaisten brändien parissa. Toimivaa brändityötä ei hänen mielestään tehdä yksin, vaikka bränditarinoilla on taipumus henkilöityä.

"Eihän järjellä ole sen kanssa mitään tekemistä! Brändissä on kyse tunteesta."

Susanna Paloheimo alkaa päästä vauhtiin. Keskustellaan aiheesta, joka on hänelle hyvin läheinen.

Suhde brändiin on Paloheimon mukaan aina omakohtainen. Hän ei esimerkiksi itse voisi kuvitella ostavansa Louis Vuittonin käsilaukkua.

"Se ei ole vähääkään minun brändini. Kun vielä liikkeen ovella on vartija, se on minulle viimeinen pisara. Että pitäkää tunkkinne. En halua olla osa tuollaista elämäntyyliä."

Yrittäjänä Paloheimo on ollut rakentamassa muun muassa Shellin, Googlen, Salomonin, Air Finlandin, Olvin ja Vaasanin brändejä.

Hän kertoo olleensa onnekas. Suurin osa yritysjohtajista, joiden kanssa Paloheimo on työskennellyt, ovat ennemmin tai myöhemmin ymmärtäneet esilläolon merkityksen.

Vaikka bränditarinat henkilöityvät usein, Paloheimo tietää hyvin, että hyvää tarinaa ei luoda yksin. Ei myöskään ole haitaksi, mikäli joku ydinryhmästä on hankkinut kokemusta viestinnän puolelta.

"Koneen entinen toimitusjohtaja Matti Alahuhta ja entinen markkinointijohtaja Anne Korkiakoski olivat todella vahva pari. Ei Alahuhtakaan varmasti pelkällä Nokia- ja insinööritaustalla olisi ollut niin näkyvä hahmo. Annella oli aikanaan oma viestintätoimisto ja hän kehittyi ehkä tämän maan parhaaksi maineen rakentajaksi. Työparina he täydensivät toisiaan erinomaisesti."

Alahuhta antoi toimitusjohtajana Koneelle kasvot. Maailmalla saman omille brändeilleen ovat tehneet muun muassa Teslan toimitusjohtaja Elon Musk ja Applen edesmennyt toimitusjohtaja Steve Jobs.

Paloheimo ei usko, että Muskin ja Jobsin kaltaiset johtajat istuvat sellaisinaan Suomeen. Molemmat ovat olleet esimiehinä hyvin itsenäisiä, eräänlaisia yksinäisiä susia.

Vaikka suomalaisetkin osaavat välistä olla omapäisiä, nimenomaan yhteistyö ja vahva keskustelemisen kulttuuri ovat piirteitä, joita suomalaisissa yrityksissä arvostetaan.

"Suomalainen työntekijä kunnioittaa ihmistä, joka on kädet savessa itse mukana. Takana on hyvät näytöt ja asioita tehdään yhdessä. Alahuhdan lisäksi tässä ovat onnistuneet erinomaisesti muun muassa Finlaysonin Jukka Kurttila, Keskon Mikko Helander ja Kotipizzan Tommi Tervanen. Myös heillä kaikilla on vahva taustatiimi", Paloheimo arvioi.

Lue Susanna Paloheimon koko haastattelu tuoreesta Markkinointi & Mainonta -lehdestä 16/2017.

Tilaa M&M nyt

M&M:n tilaajana saat markkinointia laajasti käsittelevän lehden kahden viikon välein.

Täytä nimi- ja osoitetietosi alla oleviin kenttiin. Tilauksesi välittyy lehden tilaajapalveluun. Tähdellä (*) merkityt ovat pakollisia.

Lehden saajan tiedot
Maksajan tiedot (jos eri kuin tilaaja)

Tilausehdot

Kestotilaajana saat lehtesi aina edullisimmin. Kestotilaus on voimassa niin kauan kuin haluat ja jatkuu automaattisesti valitsemallasi laskutusjaksolla (12 kk tai 6 kk), kulloinkin voimassaolevaan kestotilaushintaan jollei toisin ilmoiteta ja ellei tilausta peruta. Vuodessa ilmestyy 22 numeroa.

Hinnat on voimassa toistaiseksi ja koskee vain kotimaan toimituksia, ulkomaille postimaksulisä. Arvonlisävero sisältyy hintaan.

Nimi- ja yhteystietoja voidaan käyttää ja luovuttaa suoramarkkinointitarkoituksii. Halutessasi voit kieltää tietojesi käytön/luovutuksen ilmoittamalla siitä Talentum Media Oy:n tilaajapalveluun.

Tilaajapalvelun yhteystiedot

Talentum Median tilauspalvelun yhteystiedot:

Puhelin: 020 442 4100 *)
Sähköposti: tilpal@talentum.fi
PL 920
00101 Helsinki

*) Puheluhinnat (sis. alv 24 %):
Lankapuhelimesta 8,35 snt/puh + 7,02 snt/min. Matkapuhelimesta 8,35 snt/puh + 17,17 snt/min.
Ulkomailta ao. maan ulkomaanpuhelumaksu.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö