M&M Toimistot 2018

Erkka Felt, Kati Haapakoski 16.11.2018 07:54

Toimistojen kasvu kiihtyi – kannattavuus polki paikallaan

Arttu Laitala
Tuula Kallion johtama mediatoimisto Dagmar on Suomen suurin.

Dagmar, Mirum Agency ja ToinenPHD olivat suurimmat toimistot vuonna 2017.

Markkinointi- ja viestintäala porskutti vakaasti viime vuonna. Toimistojen mediaanikasvu kuitenkin laski, ja niiden suhteellinen kannattavuus heikkeni.

Viidenkymmenen suurimman markkinointiviestintäalan toimiston yhteenlaskettu myyntikate kasvoi 9,6 prosenttia 266 miljoonaan euroon. Ydinjoukon muutoksilla oikaistu vertailukelpoinen kasvu oli jopa 17 prosenttia. Suurin kasvu jakautui harvemmille yrityksille, sillä toimistojen mediaanikasvu laski 9 prosenttiin toissa vuoden 13 prosentista.

Toimistojen yhteenlaskettu liiketulos pysyi ennallaan 34,3 miljoonassa eurossa. Liiketulosprosentin mediaani kutistui hieman 10,4 prosenttiin, joten toimistojen suhteellinen kannattavuus heikkeni. Rekrytointien määrä kasvoi: toimistot työllistivät keskimäärin 2 787 ihmistä, mikä on 296 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Suomen suurimmaksi toimistoksi palasi mediatoimisto Dagmar. Viime vuoden ykkönen, teknologiatoimisto Mirum Agency, tippui kakkoseksi.

Markkinointiviestinnän toimistojen TOP 50 2017*

  1. Dagmar                                                
  2. Mirum Agency
  3. Toinen PHD
  4. Miltton
  5. Hasan & Partners
  6. Mobiilimarkkinointi Routa
  7. SEK
  8. Avaus Marketing Innovations
  9. TBWA\Helsinki
  10. Bob The Robot

*myyntikatteella mitattuna

Kolmanneksi suurin on mediatoimisto ToinenPHD, joka harppasi listalla reippaasti. Kasvu syntyi, kun teknologiatoimisto Ainoa Helsingin toiminta sulautui ToinenPHD:hen. Ainoa Helsinki oli vielä edellisenä vuonna Suomen kuudenneksi suurin toimisto. ToinenPHD oli tuolloin sijalla kaksitoista.

Kymmenen joukkoon nousivat uusina siis Ainoa Helsingin ansiosta kasvanut mediatoimisto ToinenPHD, sisaryritysten fuusioilla kasvanut SEK ja orgaanisesti kasvanut mainostoimisto Bob the Robot.

Kärkikymmeniköstä putosivat Zeeland Group, Ainoa Helsinki ja Otavamedia OMA, joka fuusioitiin Otavamediaan. Fuusion jälkeen Otavamedia OMAn myyntikatelukuja ei saa enää eriteltyä Otavamedian luvuista.

OMAn mukana listalta katosi myyntikatetta nettona kahdeksan miljoonaa euroa. Viidenkymmenen suurimman toimiston yhteenlaskettu myyntikate kasvoi 9,6 prosenttia viime vuonna. Edellisenä vuonna kasvu oli 17 prosenttia. Kasvun ero tulee Otavamedia OMAsta. Suuri kuva ei muutu, jos OMAn vaikutus neutraloidaan.

Mainostoimisto SEK on tehnyt selkeän parannuksen aiemmista vuosista, ja sen liiketulos on noussut plussalle.

Lue koko juttu tuoreesta Markkinointi & Mainonta -lehdestä 20/2018.

Tilaa M&M nyt

M&M:n tilaajana saat markkinointia laajasti käsittelevän lehden kahden viikon välein.

Täytä nimi- ja osoitetietosi alla oleviin kenttiin. Tilauksesi välittyy lehden tilaajapalveluun. Tähdellä (*) merkityt ovat pakollisia.

Lehden saajan tiedot
Maksajan tiedot (jos eri kuin tilaaja)

Tilausehdot

Kestotilaajana saat lehtesi aina edullisimmin. Kestotilaus on voimassa niin kauan kuin haluat ja jatkuu automaattisesti valitsemallasi laskutusjaksolla (12 kk tai 6 kk), kulloinkin voimassaolevaan kestotilaushintaan jollei toisin ilmoiteta ja ellei tilausta peruta. Vuodessa ilmestyy 22 numeroa.

Hinnat on voimassa toistaiseksi ja koskee vain kotimaan toimituksia, ulkomaille postimaksulisä. Arvonlisävero sisältyy hintaan.

Nimi- ja yhteystietoja voidaan käyttää ja luovuttaa suoramarkkinointitarkoituksii. Halutessasi voit kieltää tietojesi käytön/luovutuksen ilmoittamalla siitä Talentum Media Oy:n tilaajapalveluun.

Tilaajapalvelun yhteystiedot

Talentum Median tilauspalvelun yhteystiedot:

Puhelin: 020 442 4100 *)
Sähköposti: tilpal@talentum.fi
PL 920
00101 Helsinki

*) Puheluhinnat (sis. alv 24 %):
Lankapuhelimesta 8,35 snt/puh + 7,02 snt/min. Matkapuhelimesta 8,35 snt/puh + 17,17 snt/min.
Ulkomailta ao. maan ulkomaanpuhelumaksu.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö