Teknologiajätti Google täyttää torstaina Suomessa 10 vuotta. Googlen maajohtaja Antti Järvinen kertoo, että verkon käyttöä ovat tuona aikana mullistaneet eniten älypuhelimet ja videoiden jakaminen verkossa.

"Ei varmaan kymmenen vuotta sitten kukaan osannut aavistaa, että jokainen voi itse tuottaa sisältöä, joka murtaa television konseptia", Järvinen toteaa tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Teknologia on kehittynyt ja halventunut. Järvisen mukaan kuluttajien käyttäytyminen ajaa massiivista toimintatavan murtumista markkinassa, jota yritykset seuraavat jälkijunassa.

Hän alleviivaa mullistusten voimaa ja nopeutta.

"Mobiili ja videot muuttavat maailmaa enemmän kuin mitkään poliittiset päätökset."

Videoiden suoratoisto on kasvanut kymmenessä vuodessa hurjemmin kuin kukaan olisi osannut ennakoida. Järvinen kertoo YouTuben katselun lisääntyneen viime vuonna Suomessa 60 prosenttia. Katseluajat kasvoivat viime vuonna 90 prosenttia. Kovimman käyttäjäryhmän, 15–30-vuotiaiden, mobiilikatselu on viime vuosina kasvanut 400 prosenttia.

"Olisiko kukaan osannut kymmenen vuotta sitten ennustaa, että teinien suurinta huvia on katsoa kännykästä videoita, joissa muut pelaavat pelejä reaaliajassa?" Järvinen pohtii.

Hänen mielestään tämä esimerkki havainnollistaa hyvin, miten viihteen käsite ja konsepti ovat muuttuneet vuosikymmenessä.

Viihteen kanssa käsikkäin kulkee mainonta. Muualla maailmassa on maksullinen YouTube-versio niille, jotka eivät hakua mainoksista maksaa. Suomeen maksullinen versio rantautuu viiveellä.

"Suomi on sen verran pieni markkina- ja kielialue, että tänne eivät uutuudet tule ensimmäisessä aallossa", Järvinen kertoo.

Kymmenen vuotta sitten verkko oli paikka, jossa ihmiset itse hakivat aktiivisesti tietoa. Esimerkiksi Googlen hakukenttään piti kirjoittaa kokonaisia lauseita, Järvinen summaa.

Nyt äänihaku ja keskustelu assistentin kanssa ovat lyömässä läpi. Järvisen mukaan koneoppiminen on myös yksi maailmaan mullistavista asioista. Suomen kielen tunnistaminen tekstinä ja äänenä on mennyt eteenpäin ja tulevaisuudessa hakupalvelun kanssa voi keskustella suomeksi.

Teknologisen kehityksen kiihtyvä vauhti

Mitä tapahtuu seuraavan parin vuoden aikana?

"Vauhti kiihtyy", Järvinen tiivistää. "Vuonna 2018 meillä on todennäköisesti 5G. Se mahdollistaa tuhatkertaiset nopeudet verkossa. Koneoppiminen menee todella paljon pidemmälle sähköisissä palveluissa. Se tulee muuttamaan arkeamme merkittävällä tavalla."

Googlella uskotaan, että seuraavaksi läpi lyö virtuaalitodellisuus, jossa viihteen osalta tullaan näkemään iso ja nopea muutos.

Lisäksi Järvisen mukaan kehittyvissä markkinoissa on nähtävissä miten desktop-vaiheesta hypätään kokonaan yli.

"Seuraavan 3–5 vuoden aikana kehityksen nopeus tulee olemaan yhtä nopeaa kuin 10 vuoden aikana kehittyvissä maissa", Järvinen ennustaa.

Uteliaisuudella menestykseen kiinni

Mobiili-internetin pariin tulee yhtäkkiä tuplamäärä ihmisiä, jolloin asiakaspotentiaali kasvaa. Tässä Google näkee mahdollisuuksia myös suomalaisille yrityksille.

"Olemme jo nyt nähneet, kuinka uteliaita ja halukkaita kuluttajat ovat ottamaan käyttöön uutta tekniikkaa. Kannustaisinkin kaikkia uteliaisuuteen. Se on meidän suomalaisten elinehto sille, että me pärjäämme kansakuntana. Myös suomalaisten yritysten pitäisi ottaa merkittävällä tavalla kiinni digitalisaation mahdollisuuksista", Järvinen kannustaa.

Järvisen mukaan tällä hetkellä Suomen bruttokansantuotteesta 3 prosenttia tulee sähköisten palveluiden ja sähköisten tuotteiden viennistä. Ennusteen mukaan vuoteen 2020 asti osuus kasvaa noin 1,3 prosenttia vuodessa. Jos verrataan esimerkiksi Ruotsiin, Tanskaan, Hollantiin, Belgiaan, ja Viroon, osuus bkt:sta on keskimäärin 8 prosenttia ja kasvuvauhti 7,5 ja 12 prosentin välillä.

"Kun on kirjoitettu tuosta ruotsalaisesta kilpailukykyloikasta, niin karu fakta on, että Ruotsin kilpailukyky ei selity sillä, että raskas teollisuus pärjäisi siellä paremmin", Järvinen toteaa.

Järvisen mukaan pk-yrityssektorin digitalisointia on näissä maissa tehty paljon isommalla volyymilla ja tuotteita sekä palveluja on myyty omien rajojen ulkopuolelle.

"Jos mietitään poliittista päätöksentekoamme, digitalisaatio on yksi meidän hallituksen kärkihankkeista, mutta poliittisten päättäjien foorumeilla on tosi vähän keskustelua siitä, että miten digitalisaation eteen tehdään töitä tai miten sinne investoidaan."

Keskustelua hän haluaisi avata myös mediatalojen suuntaan. Facebookin tai Googlen vastustaminen ei välttämättä nykypäivänä ole kovin järkevää. Rivien välistä on luettavissa, että yritysten kannattaisi olla kehityksessä mukana ja yrittää ottaa näistä palveluista hyöty irti omilla ehdoillaan.

Kristallipallo ei ole himmentynyt, vaan Järvisellä on vielä lupaava ennustus kaikille mobiilidatan kuluttajille. Hän nimittäin uskoo, että laskusuuntainen mobiilidatan hinta tulee laskemaan myös tulevaisuudessa.

Googlella ei ole tähän virallista kantaa, mutta Järvinen kertoo Singularity Universityn edustajasta, joka arvioi Tukholmassa viime viikolla, että viiden vuoden kuluttua mobiili-internet on ilmainen kaikille ihmisille maailmassa.

"Nähtäväksi jää, kuka sen maksaa ja millä rahoitusmallilla se tulee tapahtumaan."