Itseoppinut elokuvantekijä, lyhytelokuvista ja mainos- sekä musiikkivideoista paremmin tunnettu Teemu Nikki synkistelee miehen ensimmäisen pitkän elokuvan, veijarimaisen komedian 3 Simon tuotantoblogissa tällä viikolla.

Nikki ja kymmenet muut komedian tekoon osallistuneet ovat päässeet kirjoittamaan blogissa tai puhumaan videoblogissa tunteistaan ja mielialoistaan elokuvan pitkien kuvauspäivien ehtoina.

Nikin tuotantoyhtiö It's Alive lopetti elokuvan kuvaukset viime viikolla, mutta blogien pito jatkuu ensi-iltaan asti ja tekijöiden mukaan konkreettisesti ilman turvaverkkoa.

"Tätä ei ole aikaisemmin kokeiltu, ei ainakaan Suomessa", komedian toinen tuottaja ja toinen käsikirjoittaja, mainostoimisto N2:n osakas Jani Pösö hymähtää.

Vaikka blogin pito voidaan laskea pelkäksi elokuvan markkinoinniksi, sitä se ei ole. Se vie ainakin ulkopuoliset ihmiset syvemmälle elokuvan teon karuun arkeen.

"Illuusiot katoavat. Tässä ei toimita missään tähtisumussa. Sitä paitsi uskon, että todellinen leffafani on yhtä kiinnostunut elokuvan tekemisestä kuin itse elokuvasta", Pösö sanoo.

Yksinäisyys alkaa

Nyt Nikin olo on tyhjä. 3 Simon hurja 15 päivän kuvaustahti heinä-elokuussa Helsingin Sörnäisissä on ohi. Kuvausten jälkeen tekijät juhlivat karonkassa kolme päivää. Ja seuraavaksi edessä on elokuvanteon lähes yksinäisin ja samalla yksi työläimpiä vaiheita: jälkituotanto. Siis elokuvan editoiminen ja leikkaus, kun ohjaaja tekee ne itse sekä musiikin ja äänisuunnitelman luominen.

Valmista pitää tulla vuodenvaihteeseen mennessä, jotta komedia on valmis ensi-iltaan joskus ensi kevään aikana.

"Ja valmista tästä projektista varmasti tulee, vaikka neuvottelemme edelleen levittäjien kanssa, kuinka suurella jakelulla elokuvaa levitetään. Meitä kiinnostaa esimerkiksi se, että aloittaisimme suoraan pohjoismaisella jakelulla. Sisäänrakennettuna toiveena on kansainvälinen levitys, Pösö sanoo.

Valmis projekti on Pösön huumoria, jolla hän viittaa Nikin epäonniseen, jo vuosia sitten kuvaamaan Play God -elokuvaan, joka ei koskaan valmistunut.

Sen sijaan siitä valmistui Teemun koskettava dokumentti, jossa hän analysoi sitä, miksi hanke meni pieleen. Dokumentti oli kilpailemassa esimerkiksi Tampereen elokuvajuhlilla kotimaisten elokuvien sarjassa viime keväänä.

Sekä onnistumiset että epäonnistumiset kuitenkin opettavat, luovat siteitä ja verkottavat ihmisiä.

Näyttelijät, Vareksena nyt tunnettu Antti Reini , Matti Onnismaa ja Pekka Strang , olivat mukana jo Nikin Play Godissa. Nyt he ovat mukana 3 Simossa, vaikka elokuvan pääosissa ovatkin uudet tekijät, PMMP:n laulajana tunnettu Paula Vesala , Rami Rusinen ja Olli Rahkonen .

Tekijät rahoittavat

Elokuvan 350 000 euron budjetti kerättiin kokoon nopeasti ja tehokkaasti. Tekijät ovat komediaan sitoutuneita, sillä lähes kaikki näyttelijöitä myöten ovat myös rahoittamassa elokuvaa. "Ja myös jotain saamassa, jos ja kun elokuva voittoa tuottaa", Pösö naurahtaa.

Totta kai tärkeä 120 000 euron tikki tuli kesäkuussa Suomen elokuvasäätiöltä. Yhdessä Ylen rahoituksen kanssa se oli viimeinen varmistus siitä, että Nikki pääsi elokuvaa tekemään.

Sitä ennen tärkeiksi sponsoreiksi tuottajat saivat muutamassa kuukaudessa hankittua niin Sinebrychoffin , Metro-lehden , Eat&Joyn kuin Nokian .

"Kaikki tapahtui hirvittävän nopeasti. Käsikirjoitus syntyi yhdessä Janin kanssa neljässä kuukaudessa ja rahoitusta päästiin pohtimaan heti, kun elokuvan pohja saatiin selväksi. Yleensä tällainen projekti kestää ainakin kolme vuotta. Yksi vuosi menee käsikirjoituksen tekemiseen ja kaksi vuotta rahoituksen hankkimiseen", Nikki sanoo.

Pienen budjetin elokuvan tekijät tulivat läheiseksi toisilleen.

"Usko tähän komediaan oli ja on kaikilla kova. Se näkyi ja tuntui hyvältä kuvauksissa ja uskon, tai ainakin muut ovat minulle niin sanoneet, ehkäpä se näkyy myös katsojille itse elokuvassa."