Miten on mahdollista, että älykkäät ja koulutetut ihmiset saattavat työpaikalla taantua hiekkalaatikkoikäisten tasolle ja ratkaista erimielisyyksiä riitelemällä ja toisiaan mollaamalla? Miksi monimutkaisimmatkin tekniset ongelmat on usein helpompi ratkaista kuin solmut ihmissuhteissa?

Psykologi ja kouluttaja Tony Dunderfelt tarjoaa tähän vastauksen ja esittelee seitsemän avainta, joiden avulla vaikeimmatkin ihmissuhdeongelmat saadaan avattua.

Lähtökohtana on, että ihminen ei ole vain älyllinen ja pelkillä sanoilla kommunikoiva olento, vaan hänessä on useita tasoja tunteista ja tahdosta ydinminään ja sanaton viestintä on usein tärkeämpää kuin sanallinen.

Ensimmäinen avain on konkreettisuus. Ihminen tulkitsee asioita ja näkee sen, mitä haluaa nähdä. Tämä kärjistyy ihmisten välisissä yhteenotoissa. Eli pitää kysyä itseltään, mitä oikeastaan konkreettisesti tapahtui.

Seuraava avain onkin pysähtyminen, oman mielen hiljentäminen ja toisen ihmisen kokemukselle herkistyminen. Kun toista on kuunneltu, oma näkemys pitää myös tuoda julki.

Kolmas avain on jämäkkyys, jossa seistään omien näkemysten takana mutta ei kuitenkaan hyökkäävästi tyrkytetä niitä.

Neljäs avain, positiivisuus, liittyy näkemysten kohtaamiseen. Osapuolet yrittävät nähdä asiat uudelta kannalta ja rakentaa siltoja kuilujen yli.

Viidennessä tarkistetaan, että osapuolet pyrkivät yhteiseen tavoitteeseen ilman, että kukaan tuntee tulleensa syrjäytyneeksi.

Kuudennessa on kyse mielenrauhan ja luottamuksen löytymisestä niin itseen kuin muihinkin. Ihmisen sisin eli ydinminä on satama, joka takaa sisäisen varmuuden ja rauhan.

Seitsemäs avain tarkoittaakin sitä, että ihmisen ei enää tarvitse torjua ja kieltää asioita, vaan hän pystyy hyväksymään ja antamaan anteeksi ja näin pysäyttämään kostonkierteen.

Dunderfelt korostaa kautta kirjan, että nämä taidot opitaan vain harjoittelemalla. Tämä on hyvä, koska aiheesta on kirjoitettu hyllymetreittäin ja pidetty juhlapuheita toisensa perään - eikä juuri mikään ole muuttunut, koska älylliset nykyihmiset luottavat liikaa pelkän sanan ja teorian voimaan.