Brittitaiteilija David Hockney n teos Portrait of an Artist (Pool with Two Figures) on rikkonut taidemaailman ennätyksen.

Hockneyn uima-allasmaalaus myytiin torstaina New Yorkissa Christie's in huutokaupassa 90,3 miljoonalla dollarilla. Summa vastaa noin 80 miljoonaa euroa.

Huutokauppa tekee Hockneyn teoksesta kalleimman koskaan myydyn, vielä elossa olevan taiteilijan työn. Aiemmin tämä ennätys oli hallussa amerikkalaisen Jeff Koons in teoksella Balloon Dog (Orange). Kyseinen työ kaupattiin 58,4 miljoonalla dollarilla Christie'sillä vuonna 2013.

Guardianin mukaan Hockneyn teos herätti suurta mielenkiintoa, ja Christie'sin huutokauppakamari olikin ääriään myöten väkeä teoksen myyntitilaisuudessa.

Christie's oli arvioinut Hockneyn teoksen arvoksi 80 miljoonaa dollaria ja kuvaili sen olevan "yksi modernin aikakauden suurteoksista".

"Voimme harvoin sanoa, että "tämä on ainoa mahdollisuus ostaa taiteilijan paras maalaus". Tässä tapauksessa näin on", Christie'sillä sotienjälkeisestä- ja nykytaiteesta vastaava Ana Maria Celis sanoi ennen teoksen kauppaamista Guardianin mukaan.

Hockneyn teoksessa täysissä pukeissa oleva mies seisoo uima-altaan äärellä. Vedessä sukeltaa mieheltä näyttävä hahmo alusvaatteissaan. Taustalla näkyy vehreää vuoristomaisemaa.

81-vuotiaan Hockneyn teoksia oli esillä Helsingin Taidehallissa vielä tänä viikonloppuna. Taidehalli kuvailee Hockneyn taidetta seuraavasti:

"David Hockney on nykytaiteen merkittävimpiä nimiä. Vesiaiheet, muotokuvat ja perspektiivihavainnoilla leikittelevät maisemat ovat tehneet hänestä yhden aikamme tunnistettavimmista taiteilijoista. -- Hockney on uudistanut ilmaisuaan jatkuvasti, mutta hänen teostensa vahva henkilökohtaisuus on säilynyt vuosikymmenestä toiseen: läheiset ihmiset, merkitykselliset paikat ja omien lähtökohtien tutkiminen ovat olleet olennaisessa roolissa läpi brittitaiteilijan monipuolisen elämäntyön."