EU:n oli määrä äänestää uuden tekijänoikeusdirektiivin voimaanastumisesta tänään 21. tammikuuta. Äänestystä kuitenkin siirrettiin määräämättömän kauas sen jälkeen, kun 11 jäsenmaata, mukaan lukien Saksa, Italia ja Alankomaat ilmoittivat, etteivät ne aio tukea direktiiviä sen nykyisessä muodossa.

Suomi on edelleen uutta direktiiviä tukevien maiden joukossa.

Eurokansanedustaja ja Saksan Piraattipuolueen jäsen Julia Reda totesi blogissaan, että suurin osa tukensa pois vetäneistä maista on jo aiemmin sanonut, että valmisteltavat artikla 11 ja artikla 13 eivät suojaa käyttäjien oikeuksia riittävästi.

Engadget kertoo, että artiklaa 11 on kritisoitu ”linkkiverona”, sillä sen katsotaan antavan yhtiöille oikeuden rahastaa esimerkiksi Google a jo siitä, että sen kautta löytyy tiivistettyäkin sisältöä, jossa on linkkejä. Googlen tulkinnan mukaan sen olisi tehtävä sisällön omistajan eli esimerkiksi uutisen kirjoittaneen mediatalon kanssa lisensointisopimus joka kerta, kun Google laittaa otsikon ja tiivistelmän näkyviin omaan news.google.com -uutishakuunsa.

”Meemikieltona” tunnettu artikla 13 on huolettanut, sillä sen on pelätty velvoittavan internetyhtiöitä valmistamaan tekijänoikeussuodattimia, eikä se suojaisi reilun käytön oikeuksia riittävästi.

Vaikka äänestys ei nyt toteudukaan, artiklat 11 ja 13 eivät ole kadonneet pysyvästi, vaan niitä valmistellaan edelleen.

Engadget huomauttaa, että tekijänoikeusdirektiivi saatetaan joutua rakentamaan merkittävissä määrin uudelleen, mikä vuorostaan viivästyttää voimaan astumista huomattavasti. Koska EU-vaalit pidetään jo toukokuussa, direktiivillä ei ole kauheasti pelivaraa, jos se aiotaan saada läpi ennen seuraavaa parlamenttikautta.