Suomen kustannusalalla on syntynyt yritysjärjestelyitä tasaiseen tahtiin yli vuosikymmenen ajan. Tuorein liitto saa sinetin helmikuun alussa, kun hämeenlinnalaiskustantamo Kariston liiketoiminnasta tulee osa Reenpään suvun Kustannusosake­yhtiö Otavaa .

120-vuotiaan Kariston ja ­130-vuotiaan Otavan toivat yhteen äänikirjat, joiden markkinat kasvavat nyt kiihkeällä vauhdilla. Suomen Kustannusyhdistyksen mukaan viime vuoden tammi–syyskuussa äänikirjojen myynti kasvoi Suomessa yli 140 prosenttia, eikä tahti suinkaan ole hiipumaan päin.

”Näin nopeaa ja voimakasta kehitystä ei kukaan osannut aavistaa”, Kariston toimitusjohtaja Mika Kotilainen sanoo.

Kasvun mukana pysyttely vaatii investointeja, mutta pienen kustantamon resursseissa rajat tulivat vastaan. Kariston kustannusliiketoiminnan liikevaihto on noin 2,2 miljoonaa euroa ja sillä on yhdeksän työntekijää.

”Meidän kokoisemme talon pitäisi tuottaa sadan äänikirjan volyymi vuodessa, jotta olisimme muiden äänikirjoja tuottavien talojen kanssa kehityksessä mukana. Nykyisellä henkilöstöllä sitä ei olisi pystytty hoitamaan. Se pani miettimään, ryhdymmekö investoimaan omin avuin. Päädyimme siihen, että meidän kannattaa ennemmin liittoutua”, Kotilainen sanoo.

Nyt Karistosta tulee osa Suomen suurinta kustannustaloa Otavaa, jolla on tarjota esimerkiksi oma äänikirjayksikkö.

”Me olemme panostaneet äänikirjaan lisäämällä osaamista ja kasvattamalla tuotantoa. Siitä löysimme myös Kariston kanssa yhteisen intressin. Karistolla on paljon kustannusohjelmaa, joka soveltuu äänikirjoiksi”, Otavan toimitusjohtaja ­ Pasi Vainio sanoo.

Vainion mukaan Otavan äänikirjatuotanto kaksinkertaistuu jo ilman Karisto-­kauppaakin. Yhtiö aikoo julkaista tänä vuonna 500 uutta äänikirjaa.

”Kaunokirjamyynnistämme jo runsas neljännes tuli viime vuonna äänikirjoista.”

Äänikirjojen kasvua ovat siivittäneet Spotify-mallilla toimivat suoratoistopalvelut. Niistä ruotsalainen Storytel osti viime syksynä Suomen vanhimman kustantamon Gummerus Kustannuksen .

Ruotsalaiskilpailija Bookbeat taas on osa Bonnieria , joka omistaa Suomessa muun muassa WSOY:n ja Tammen. Sen omistukseen päätyi viime vuonna pieni Bazar Kustannus .

”Liittoja on solmittu. Kaikilla on samat vaikuttimet taustalla”, Kariston Kotilainen sanoo.

Hän arvioi, että äänikirjaliiketoimintaan on pian tulossa myös uusia kotimaisia toimijoita.