Ääni

Pirkko Tammilehto 10.1. 10:49

Äänikirjojen latausten myynti nousi reippaasti viime vuonna

Colourbox

Äänikirjojen myynti kaksinkertaistui toissa vuodesta.

Äänikirjojen kuuntelu lähti viime vuonna selvään kasvuun Suomessa. Syyskuun loppuun mennessä äänikirjoja oli myyty 2,5 miljoonalla eurolla, mikä on yli kaksinkertaisesti vuotta aiempaan verrattuna. Joulukaupan luvut eivät vielä ole tiedossa.

Äänikirjojen osuus kirjojen kokonaismyynnistä on kolme prosenttia.

Markkinajohtaja BookBeatilla oli vuodenvaihteessa yli 70 000 maksavaa asiakasta. BookBeat myy kuukausimaksullista mobiilisovellusta, jolla voi kuunnella tuhansia äänikirjoja ja lukea e-kirjoja.

”Viime vuoden kasvu oli kovaa. Joulun aikaan myimme tuhansia lahjakortteja. Nyt alkuvuonna uusia latauksia on tullut paljon, on sekä uusia asiakkaita että lahjakorttien lunastuksia”, kertoo BookBeatin Suomen-liiketoimintojen kehityksestä vastaava Sari Forsström.

BookBeat on osa ruotsalaista Bonnieria, samoin kuin Akateeminen Kirjakauppa ja verkkokauppa Adlibris.

Adlibriksen joulumyynti ei Suomessa kasvanut odotetusti, yhdeksi syyksi verkkokaupan Pohjoismaiden myyntijohtaja Sakari Luovo arvioi äänikirjojen suosion.

”Äänikirjapalveluiden kasvu on osittain vaikuttanut muiden tuotteiden kysyntään. Ihmiset kokeilevat uusia digitaalisia palveluja, jonkinlainen murros on meneillään. Meilläkin on äänikirjoja myynnissä, mutta monet ostavat lahjaksi mieluummin kuukausiliittymiä kuin yksittäisiä äänikirjoja.”

Ruotsissa äänikirjojen kuuntelu on ollut pitkään suosittua, mutta se ei ole syönyt perinteisten kirjojen myyntiä.

Forsström arvelee, että kirjojen kuuntelu yleistyy, koska melkein kaikilla on älypuhelin, jota käytetään monien asioiden kuunteluun ja katseluun.

”Kirjan kuuntelemisella voi täyttää kuolleita hetkiä, esimerkiksi matkustaessa. Kirjaa voi kuunnella samalla kun tekee jotain muuta.”

Hän ei usko, että äänikirjasovellusten myynti olisi suoraan pois fyysisten kirjojen myynnistä.

”Digitaalisia äänikirjoja kuuntelevat tyypillisesti asiakkaat, joilta lukeminen on jostain syystä jäänyt. Äänikirjasta voi aloittaa lukuharrastuksen, kun puhelin on yleensä aina mukana.”

BookBeatin kuunnelluin kirja oli Thomas Eriksonin Idiootit ympärilläni.

Äänikirjojen latauksia myyvät myös Elisa KirjaStorytel ja Nextory.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö