Kirjapalvelu Storytel in ääni- ja e-kirjojen käyttäjämäärä rikkoi kesän aikana yli miljoonan maksavan asiakkaan rajan. Suomessakin kasvuvauhti on ollut voimakasta Storytelin Suomen maajohtaja Mari Wärri sanoo M&M:lle.

"Koska olemme globaali pörssiyhtiö, emme raportoi maakohtaisia lukuja. Ainoastaan kokonaisluvut, mutta Suomi on nopeimmin kasvavia markkinoitamme."

Storytel on toiminut Suomessa vuodesta 2016, ja suomalaiset kustantajat ovat Wärrin mukaan innostuneet palvelusta parin viime vuoden aikana.

"Meillä on tällä hetkellä suomenkielisiä äänikirjoja yli 3000 ja e-kirjoja lähes 7000."

Storytelin mediakumppani on OMD Finland, ja kuluneen kesän aikana on Wärrin mukaan panostettu vahvasti kuluttajamarkkinointiin, mikä on tuottanut tulosta.

"Kesällä erityisesti lastenkirjojen kuuntelu hypähti. Kesälomareissuilla takapenkeillä on varmasti kuunneltu äänikirjoja."

Esimerkiksi Vesa Vierikon lukemat Harry Potterit ovat Wärrin mukaan huippusuosittuja.

Gangsterin elämäkerta suosituin

Kesän suosituimpiin teoksiin kuuluvat myös Camilla Läckberg in ja Anna-Leena Härkösen uutuudet sekä Michelle Obama n elämäkerta.

Suomalaiset ovat dekkarilukijakansaa, ja se näkyy myös Storytelin suosituimpien listalla, mutta me kuuntelemme myös elämäkertoja.

"Elämäkertojen osuus Suomessa on 10 prosenttia, kun esimerkiksi Ruotsissa se on viisi prosenttia", Wärri sanoo.

Suomalaiset kuuntelevat myös paljon kevyempää tietokirjallisuutta ja itsensä kehittämisoppaita.

Storytelin kaikkien aikojen kuunnelluin suomenkielinen kirja on ex-moottoripyöräjengiläisen Marko Lönnqvist in omaelämäkerta Elämäni gangsterina.

Sijoitusapua televisio-ohjelmasta

Storytelin perustivat vuonna 2005 ruotsalaiset Jonas Tellander ja Jon Hauksson. Vuoden 2009 finanssikriisi oli koitua palvelun kohtaloksi, kunnes toimitusjohtaja Tellander keksi esitellä liikeideaansa sijoittajille Ruotsin Leijonan luola -televisio-ohjelmassa.

Tällä hetkellä Storytel on Pohjois-Euroopan suurin ääni- ja digikirjojen suoratoistopalvelu, jonka valikoimassa on yli 300 000 nimikettä. Yritys toimii 17 markkina-alueella ympäri maailmaa. Pääkonttori sijaitsee Tukholmassa.

"Kun Storytel perustettiin 14 vuotta sitten, visiomme oli tehdä maailmasta empaattisempi paikka tarjoamalla kiinnostavia tarinoita, joita kuka tahansa voi kuluttaa ja jakaa missä ja milloin tahansa. Haluamme edelleen enemmän kuin koskaan auttaa ihmisiä rauhoittumaan ja nauttimaan hyvistä tarinoista", Tellander sanoo tiedotteessa.

Ääni- ja e-kirjapalvelut ovat tulleet rytisten markkinoille muutaman viime vuoden aikana. Storytelin kilpailijalla Bookbeat illa on Suomessa noin 100 000 asiakasta. Suomessa markkinoille on tullut myös muita palveluntarjoajia kuten Nextory ja Elisa Kirja.

Storytel lisäsi palveluihinsa aikakauslehtien suoratoistopalvelu Ztoryn tammikuusta 2019 lähtien, mutta se on toistaiseksi saatavilla vain ruotsalaismediasta.