29.11.2002 08:14 päivitetty 4.2.2016 11:37

Absolute umpikujassa

Absolute -lehti on umpikujassa. Työntekijöille ei ole maksettu palkkoja, osa laskuista on maksamatta ja toimitusjohtajan kännykkä on kiinni. Eikä tässä vielä kaikki.

— Seuraava lehti on painovalmis mutta taittaja otti mukaansa kaiken materiaalin ja katosi. Ja skannerikin on viety, sanoo Absolut Internationalin toimitusjohtaja Arla-Erica Yli-Valkama.

Lehden tulevaisuus näyttää synkältä.

Yli-Valkama möi lehden kustantamisesta vastanneen Absolute Median liikemies Eero Löppöselle. Samalla Yli-Valkama vuokrasi Absolute Medialle lehden kustannusoikeudet.

Nyst kustannusoikeudet on riitautettu.

— Mainoksia myytiin ihan nollahintaan ja perään lähetettiin laskuja. Mainostajat kimpaantuivat ja ottivat meihin (Absolute Internationaliin) yhteyttä, sanoo Yli-Valkama.

Hänen mukaan Absolute Media jätti myös avustajapalkkioita ja kasan laskuja maksamatta. Yhtiöllä onkin rapsahtanut kaksi trattaprotestia. Mitä ilmeisimmin työntekijöillä on palkkasaatavia sekä Absolut Internationalilta että Absolute Medialta. Yli-Valkaman mukaan Absolute Internationalilla ei ole piikissään maksamattomia palkkoja.

Löppösenkin mukaan laskut on maksettu ja mainoksista on lähetetty normaalit laskut. Liikemies Löppönen on ollut vastuullisessa asemassa yli neljässä kymmenessä yrityksessä. Niistä 22:lla on merkintä maksuhäiriöistä ja neljällä on konkurssiprosessi meneillään tai konkurssi on rauennut varojen puutteessa.

— Absoluten Tilanne ei ole yhtään huolestuttava. Osa mainoksista saatavista rahoista on vain vielä tuloutumatta, sanoo Löppönen.

Maksamattomia palkoja Löppönen ei kommentoi vaan kertoo olevansa absolutista, mikä hänen mukaan sopii hyvin Absolute -lehden kustantajalle. Löppösen mielestä kustannusoikeudet ovat kiistatta hänen.

— Sopimuksessa on kuuden kuukauden irtisanomisaika, sanoo Löppönen.

Sekä Absolute Medialla että Absolut Internationalilla on merkittävät yrityskiinnitykset. Absolute Medialla on yrityskiinnityksiä 200 000 euron arvosta. Absolut Internationalin yrityskiinnitykset nousevat miljoonaan euroon. Molemmissa tapauksissa velkoja on yritys itse.

Ilkka Jauhiainen