25.10.2002 08:30 päivitetty 4.2.2016 11:37

Absoluuttinen sotku

Päätoimittaja Tommi Aitio on siirtynyt pois Absolutesta. Lehdessä omistajavaltaa käyttävillä on kytköksiä Kuluttajaviraston syynäämään suoramarkkinointiin.

Absolute-lehdessä on töissä noin kymmenen henkeä ja satasivuinen lehti painetaan kalliille paperille. Varsinainen rahoittaja on pysytellyt piilossa.

Omistajavaltaa käyttää Arla-Erica Yli-Valkama, jonka sataprosenttisesti omistama Absolut International omistaa lehteä kustantavan Absolut Median. Yli-Valkama on Absolut Internationalin toimitusjohtaja.

— Minä en ole rahoittaja. Mistä minä sellaiset rahat olisin saanut, sanoo Yli-Valkama. Hän ei suostu kertomaan, kuka tai ketkä ovat rahoittajia.

Apua vanhuksilta

Absolut International -yhtiöllä on aputoiminiminä muun muassa Perintätoimisto ABSE, Lakiasiantoimisto Prospero ja Onnen aika. Kuluttajavirasto tutkii tapausta, jossa Suomen vanhusten auttamisyhdistys on myynyt Onnen aika -lehteä puhelimitse. Fonecta Finderin mukaan Suomen vanhusten auttamisyhdistys toimii samassa osoitteessa kuin Absolute-lehti.

— Meille tulleiden valitusten mukaan puhelimessa kerrottiin kuluttajille, että lehden tuotto menee hyväntekeväisyyteen. Riippumatta siitä, mitä kuluttajat ovat sanoneet, kotiin on tullut tuotteita ja joillekin pelkkä lasku. Osalle kuluttajista ei ole heidän mukaansa tullut edes puhelinsoittoa, vain lasku. Laskuja perinyt yhtiö ei meidän selvitystemme mukaan ole hakenut Etelä-Suomen lääninhallitukselta lupaa perintätoiminnan harjoittamiseen, kertoo Kuluttajaviraston lakimies Juha Eerikäinen.

Kuluttajille lähetetyissä kirjeissä perintätoimistoksi on merkitty Absolut International Oy Perintätoimisto Abse. Lakiasiantoimisto Prospero Absolut Internationalilla on Finderin mukaan sama postilokero-osoite kuin Perintätoimisto Abse Absolut Internationalilla.

Mister X

Yksi mahdollinen taustavoima on Tomi Karjalainen. Hän on M&M:n tietojen mukaan toiminut Suomen vanhusten auttamisyhdistyksessä. Lisäksi hänet on merkitty Patentti- ja rekisterihallitukseen Absolute-tuotemerkin asiamieheksi. Väestörekisterissä Karjalaisen kotiosoite on sama kuin Arla-Erica Yli-Valkaman.

Tommi Aitio sai Absolut Median toimitusjohtajan, Mika Helinin mukaan potkut.

— Omistajataholta tuli loppupotku. Syynä oli se, että hänen aikansa meni muualla kuin toimituksessa. Seuraavasta numerosta vastaa Semira Ben-Amor, sanoo Helin.

Tommi Aitio ei halua kommentoida tarkemmin lähtönsä syitä.

— Työnantaja ei pitänyt kiinni työsopimuksessa sovituista asioista, toteaa Aitio.

Aition vetämällä porukalla tehty ensimmäinen lehti myi hyvin ilmoituksia. Yhtiöllä on Helinin mukaan kuitenkin kontollaan joukko vanhojen omistajien jättämiä maksurästejä, joista osasta vielä neuvotellaan.

— Itse olemme pystyneet hoitamaan kaikki taloudelliset velvoitteemme, sanoo Helin.

Ilkka Jauhiainen