Täällä me

Viime viikolla Tukholmassa pidetyssä Sime -konferenssissa kierrellyt kuvausryhmä tunki päälle ja kysyi, että mikä on intohimoni. Vastasin häveliäästi, että kalastus.

Taisi olla virhe, sillä ainakin haastattelija meni aivan noloksi: "Nåå... onhan se rentouttavaa", sai mies sanotuksi. Olisi varmaan pitänyt sanoa raha, sillä se tuntui yhdistävän läsnäolijoita - ainakin selvästi enemmän kuin kalastus.

Sime vyörytti nimittäin lavalle useampia melko vakuuttavia ruotsalaisia kasvuyrityksiä, kuten esimerkiksi iZettle , Rebtel ja Wrapp , joiden tavoitteista puhuttaessa mainittiin aina miljardiluokan arvostus. Toki Ruotsin miljardi on pienempi kuin Suomen, mutta silti aika paljon isompi summa kuin miljoona euroa. Ehkäpä suomalaistakin kasvuyritystä voisi hyödyttää ruotsalainen hallituksen jäsen tai ainakin kyseisen markkinan meiningin seuraaminen.

Kasvuyritysten ohella konferenssin pääpuheenaihe oli mobiili. Ruotsissa mobiilisaitit nakuttelevat jo yli miljoonan kävijän viikkolukuja. Toisaalta oli mukava kuulla ruotsalaisten markkinointikonsulttienkin manailevan, ettei yrityksillä vielä ole mobiililaitteita varten tehtyjä saitteja. Joten vielä siis ehtii mukaan. Ja teknisen trendin puolella vaikuttaisi siltä, että käyttöjärjestelmäkohtaisista mobiilisovelluksista ollaan siirtymässä html5:lla toteutettuihin mobiilipalveluihin. Eli siis taas kerran hidastelu kannatti, jos kahden-kolmen sovelluksen sijaan pärjää yhdellä palvelulla.

Sovelluksia ei siis sinänsä jää kaipaamaan, mutta niiden tarjoamaa suljettua ympäristöä kyllä. Appseissa kun ei mistään nurkasta yllättäen kurkkaa puolituntemattoman Facebook -kaverin naama merkkinä sosiaalisen median tahmaisesta tassusta yksityisyyden entisellä tontilla.

Ennusteeni seuraavaksi trendiksi on siis yksityisyys. Vielä pari tietovuotoa ja Facebookin käyttäjätietopäivitystä lisää, niin kyllä tyhmempikin tajuaa, missä mennään - ja parin vuoden sisään moni on kyennyt siirtymään jo tekoihinkin. Timelinen alku saattoi siis olla Timelinen ja sen symboloiman yltiöpäisen avoimuuden loppu.