Uusi suomalainen tilauslentoyhtiö Air Finland aloittaa lennot ensi vuoden huhtikuun alusta. Yhtiön tavoitteena on tarjota aluksi lentoja Eurooppaan ja Kanarian saarille, mutta myöhemmin myös joihinkin kaukokohteisiin. Ensisijaisesti yhtiö tarjoaa lentoja muille kuin Finnairin lentämille reiteille.

Air Finlandin takana on kahdeksan yksityishenkilöä, mutta hankkeen päärahoittaja on mm. Espoon Blues-jääkiekkojoukkueen pääomistaja ja toimitusjohtaja Jussi Salonoja (26). Kaikilla muilla omistajilla on takanaan lentokokemusta.

Yhtiö aloittaa tilauslennot vuokrattavalla Boeing-sarjan koneella. Seuravana talvena vuokrataan myös toinen saman sarjan lentokone. Yhtiön toimitusjohtajan Mika Heleniuksen mukaan yhtiön valitsema konetyyppi on kokoluokassaan markkinoiden tilavimpia.

Markkinoilla yhtiö kilpailee lähinnä Suomesta lentävien ulkomaisten yhtiöiden kanssa. Ulkomaisten yhtiöiden markkinaosuus Suomen tilauslentomarkkinoilla on noin kymmenen prosenttia eli noin 90 000 matkustajaa. Suomen tilauslentomarkkinoita hallitsee Finnair 90 prosentin osuudella.

- Yhtiön tavoitteena on ensi vuonna noin 50 000 matkustajaa, ja seuraava tavoitteemme on nostaa matkustajamäärä sataantuhanteen, arvioi Helenius.

Kesäaikana tavoitteena on kuusi lentoa viikossa, ja talvikausina lentojen lukumäärässä tavoite on 6-12 lentoa. Ulkomaisten kohteiden lisäksi yhtiö harkitsee kotimaisia kohteita eli lähinnä lentoja Lapin lomakohteisiin.

Markkinaosuutta uusi yhtiö aikoo saavuttaa kotimaisuudellaan ja "aurinkoisella" palvelullaan. Kilpailuvaltteina ovat Heleniuksen mukaan myös kilpailukykyiset hinnat, mutta yhtiö aikoo erottautua halpalentoyhtiöistä laadukkaalla palvelullaan ja monipuolisimmilla ruokavaihtoehdoillaan.

Heleniuksen mukaan yhtiö tarjoaa markkinoille myös pelkkiä suoria lentoja ilman hotelli- ja muita palveluja.

Henkilökuntaa yhtiön palveluksessa on ensi vuoden loppuun mennessä noin 40 henkilöä. Henkilökunnan koulutus hoidetaan osin itse ja osin ulkopuolisilta ostetuin palveluin. Tavoitteena on mm. koulutusyhteistyö Finnairin kanssa. Myös muut maapalvelut ja catering ostetaan ulkopuolisilta toimittajilta.

Salonoja päärahoittaja

Hankkeen päärahoittaja Jussi Salonoja toimii yhtiön hallituksen puheenjohtajana. Yhtiön osakepääoman jakautuminen on osakassopimuksessa määritelty salaiseksi, mutta muut osakkaat myöntävät avoimesti Salonojan yhtiön pääomistajaksi.

Salonoja myöntää hankkeen olevan riskisijoituksen, mutta uskoo vakaasti toteutettavaan liiketoimintakonseptiin ja hankkeen toteutumiseen. Monissa riskipitoisissa hankkeissa mukana oleva Salonoja kuitenkin uskoi ruokahalunsa nyt olevan tyydytetty.

Idea hankkeeseen syntyi mukana olevien lentäjien puolelta. Salonoja kertoi omistajaryhmässä nyt mukana olevan Arto Bomanin soittaneen hänelle ja halunneen esitellä kiintoisaa hanketta. Palaverin jälkeen hanketta lähdettiin viemään eteenpäin.

Salonojalla on arvioitu olevan noin 150 miljoonan euron eli vajaan miljardin markan arvoinen omaisuus. Omaisuuden taustalla on hänen HK-ruokatalolla ja kiinteistöillä rikastunut setänsä Erkki Salonoja, joka testamenttasi hänelle satojen miljoonien markkojen perinnön.

STT