Sekä hotelliala että jotkin kaupungit ovat hermostuneet verkkopalvelun toimintaan ja haluaisivat selvemmät pelisäännöt palvelulle. Muun muassa Berliini, Pariisi ja Amsterdam sekä esimerkiksi New York valittavat, että palvelu pahentaa pulaa vuokra-asunnoista, kun turisteille vuokrataan asuntoja, joissa voisi asua veronmaksajia, ja samalla hotelleissa jää huoneita tyhjiksi.

Tanskan turismialan yhdistys teki Airbnb:stä valituksen, uutistoimisto Reuters kirjoittaa. Aiemmin Pariisissa syyttäjä katsoi Airbnb:n rikkovan kiinteistönvälittämisestä säädettyä lakia. Tuomari pyysi EU-oikeudelta apua linjauksen antamisessa asiaan. Toukokuussa EU-oikeus ohjeisti, että Airbnb on digitaalinen palveluiden välittämisen alusta. Tämä ohjeistus ei sido tuomioistuinta Ranskassa päätymään tälle kannalle. Nyt EU-oikeus tekee varsinaisen päätöksen asiassa.

Vastaava alustatalouden toimintamallia koskeva oikeuskäsittely on käyty jo kyytipalvelu Uberin kohdalla vuonna 2017. Tuolloin Ranskassa tuomari päätti, että sovellus katsotaan liikennepalveluksi eikä vain digitaaliseksi alustaksi ja välikädeksi kuskien ja asiakkaiden välissä.

Ranskan hotelliala on myös lobannut maata uudistamaan 50 vuotta vanhaa majoituslakiaan huomioimaan internetajan ja hotelli- ja muut varauspalvelut.