Liikenneturvan tilastojen mukaan tieliikenteen henkilövahingoista noin 30 prosenttia sattuu kesäkuukausien aikana, jolloin myös avun tarve kasvaa.

AKK ja SPR:n Veripalvelu haluavatkin nyt kannustaa kaikkia 18 vuotta täyttäneitä auttamaan lähimmäisiään luovuttamalla verta. Jo yhdellä luovutuksella pääsee auttamaan kolmea apua tarvitsevaa.

KK:n markkinointiviestintäpäällikkö Rita Pasanen kertoo, että ammattimaiseen autourheiluun verrattuna arkiliikenteessä on enemmän muuttuvia tekijöitä, ja usein onnettomuudet voitaisiin välttää asenteisiin ja ennakointiin liittyvillä asioilla.

"Halusimme toteuttaa Veripalvelun kanssa yhteisen vastuullisuuskampanjan, joka kertoisi ennakoinnin tärkeydestä, mutta ennen kaikkea siitä, että pienellä vaivalla jokainen meistä voi auttaa apua tarvitsevia merkittävästi jo ennen kuin vahinko on tapahtunut", Pasanen taustoittaa tiedotteessa.

"Verenluovutus on mielestämme arjen sankariteko, ja on hienoa, että rallitähtemme Rovanperän Kalle halusi lähteä kanssamme haastamaan myös nuoria omalla panoksellaan mukaan", hän jatkaa.

Erityisesti nuoria miehiä kaivataan lisää Veripalvelun luovuttajakuntaan. Siksi MM-rallikuljettaja ja lajin tämän hetken suurin suomalaislupaus Kalle Rovanperä, 18, valikoitui luontevasti kampanjan keulakasvoksi.

"Kalle on yksi AKK:n Turvassa Tiellä -ohjelman kummeista ja koki kampanjan aiheen itselleen tärkeäksi. Tässä kampanjassa AKK:n ja Veripalvelun kohderyhmät ovat hyvin yhteneväiset", AKK:n avainasiakaspäällikkö Sanna Heinonen kertoo M&M:lle.

Rovanperä ei halunnut jäädä pelkäksi kuvaksi mainoksiin, vaan hän kävi oma-aloitteisesti jututtamassa Veripalvelun henkilökuntaa ja ottamassa selvää verenluovutuksesta.

"Verenluovutushan on vaivaton ja nopea juttu, eikä omaa veriryhmääkään tarvitse ennalta tietää. Riittää, että menee paikalle. Luovuttajilla näytti olevan hymy herkässä luovutustilanteessa, siitä jäi hyvä fiilis. Vapaehtoisesti auttaminen näin pienellä panoksella on juttu, johon haluan kannustaa kaikkia", Rovanperä toteaa.

Veripalvelulle kumppanuus AKK:n ja Turvassa Tiellä –ohjelman kanssa on luontevaa, sillä se haluaa tukea työtä turvallisen liikennekulttuurin puolesta ja samalla kannustaa nuoria aktiivisiksi auttajiksi, kertoo yhteisömarkkinoinnin koordinaattori Kaisu Maijala Veripalvelusta.

"Jokaisen kannattaa ottaa haltuun tärkeimmät ensiaputaidot vaikkapa SPR:n kurssilla. Lisäksi on helppoa ryhtyä sankariksi käymällä Veripalvelun pedillä pötköttelemässä pari kertaa vuodessa."

"Luovutettua verta tarvitaan kymmenille isoille ja pienille potilaille joka arkipäivä vähintään 800 vapaaehtoiselta. Moni ymmärtää tämän sankariporukan olemassaolon ja merkityksen vasta, jos pahin tapahtuu", korostaa Maijala.

Kampanja näkyy heinä- ja elokuun ajan sosiaalisessa mediassa sekä muualla verkossa. Kampanjan kohokohta on 1.-4.8. ajettava Suomen MM-ralli eli Neste Ralli, johon myös Rovanperä osallistuu.

Kampanjaan sekä autourheiluliiton valtakunnalliseen liikenneturvallisuusohjelmaan on tapahtuman aikana mahdollisuus tutustua Jyväskylän Paviljongin kilpailukeskuksessa, AKK:n Turvassa Tiellä -yksikössä.

"Kyseessä on goodwill-hengessä tehty yhteiskampanja, jossa hyvä tarkoitus ja yhteisten verkostojen hyödyntäminen korostuvat. Budjetti on hyvin maltillinen", Sanna Heinonen kertoo M&M:lle.

AKK:n Turvassa Tiellä -ohjelma vie kouluttajiensa avulla liikennekasvatusta Suomen yläkouluihin ja 2. asteen oppilaitoksiin, ja on samalla osa maailmanlaajuista FIA Action for Road Safety -aloitetta.

Liikenneturvallisuusohjelmaa tukemaan on lähtenyt 13 valtakunnallista yhteistyökumppania. Ohjelman kummeihin kuuluvat Rovanperän ohella useat suomalaiset urheilutähdet kuten Valtteri Bottas, Mika Häkkinen, Leo-Pekka Tähti, Kaisa Mäkäräinen, Mikael Forssell, Miro Heiskanen, Matti Suur-Hamari, Marcus Grönholm, Toomas Heikkinen ja Esapekka Lappi.