Uudistukset

Risto Malin 15.5.2018 14:41

Alko uudistaa vielä yli 300 myymälää – myynti laskee, asiakastyytyväisyys nousee

Kimmo Penttinen
Leena Laitinen aloitti Alkon toimitusjohtajana lokakuussa 2017.

Alko modernisoi myymälöidensä ilmeen ja paikallistaa tuotevalikoimaa.

Alko on uudistanut vuoden ensimmäisen neljän kuukauden aikana 15 myymälänsä uuden myymäläkonseptin mukaiseksi. Uudistaminen jatkuu lopuissa yli 300 myymälässä.

Alkon mukaan sen uuden konseptin myymälöissä toteutuvat monikanavaisuus sekä asiantunteva ja henkilökohtainen palvelu tunnelmallisessa ympäristössä. Uudistuksen toteuduttua myymälän valikoima reagoi entistä paremmin paikalliseen kysyntään.

Alkolla on nyt 356 myymälää. Tämän vuoden aikana se avaa uudet myymälät Espoon Otaniemeen, Helsingin Laajasaloon sekä Helsingin Kalasatamaan Kauppakeskus Rediin.

Myynti laskussa

Alko myi huhtikuussa 6,8 miljoonaa litraa juomia. Tämä on 14,7 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden huhtikuussa.

Myynti laski kaikissa tuoteryhmissä paitsi roseeviineissä, joiden myynti nousi 19,8 prosenttia. Huhtikuinen myynninlasku selittyy osittain pääsiäisellä, joka ajoittui tänä vuonna maaliskuulle, kun se viime vuonna oli huhtikuussa.

Tammi–huhtikuun aikana yhtiö on myynyt juomia 25 miljoonaa litraa, joka on 7,3 prosenttia viime vuotta vähemmän. Myynti kasvoi tammi–huhtikuussa ainoastaan roseeviineissä, joita myytiin 17,4 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Myyntitrendissä näkyy alkoholilain muutos, jonka myötä enintään 5,5-prosenttiset juomat vapautuivat myytäväksi Alkon myymäläverkostosta päivittäistavarakaupan, kioskien ja huoltoasemien yli 5 000 myyntipisteeseen.

Alkon valikoima kattaa yli 7 500 tuotetta. Esimerkiksi huippumyymälöiden valikoimassa on keskimäärin 2 500 tuotetta, ja loput ovat asiakkaan tilattavissa verkkokaupan kautta.

Asiakkaat arvostavat

Maaliskuussa julkaistussa tutkimuksessa Alkon asiakaskokemuksen arvosana, 8,57, oli kaikkien aikojen korkeimpia. Kaikkien palveluyritysten joukossa asiakkaat kokevat saavansa Alkosta toiseksi parasta palvelua, edellä vain kirjasto. Alko on pysynyt Taloustutkimuksen Kansallisen asiakaspalvelututkimuksen kärkisijalla vuodesta 2012 lähtien.

Suomalaisten asiointitottumukset ovat entistä iltapainotteisempia ja myös toiveet Alkon palveluille ilta-aikaan ovat lisääntyneet. Maaliskuussa voimaan tullut alkoholilaki mahdollisti myymälöiden pidemmät aukioloajat. Muutoksen myötä yhtiö voi vastata asiakastarpeen muutokseen paremmin.

Maaliskuun alusta lähtien noin 200 myymälää ovat palvelleet maanantaista torstaihin 21 saakka ja perjantaisin koko myymäläverkosto klo 21 asti. Myymälät olivat auki myös pääsiäislauantaina ensimmäisen kerran.