Alkoholilain uudistaminen ei suuremmin näy panimoiden ja vähittäiskauppojen markkinointiponnisteluissa ainakaan vielä. Korkeintaan 5,5-prosenttiset alkoholijuomat tulivat ruokakauppoihin vuodenvaihteessa.

Sinebrychoff säästelee markkinointieurojaan tuotelanseerauksiin.

Panimoyhtiön markkinointijohtajan Alexander Sneenin mukaan muutokseen suunnittelu on vaatinut euroja, mutta varsinaisen muutoksen takia yhtiö ei lisää markkinointikulujaan.

''Olemme suunnitelleet uusia tuotteita huomattavasti enemmän kuin normaalisti”, Sneen kertoo.

Hän ei kuitenkaan kerro, mitä uudet tuotteet ovat.

Sinebrychoffissa on kiinnitetty huomiota muun muassa pakkaus- uudistuksiin, jotta kolmos- ja nelos- oluet erottuvat toisistaan ruokakaupan hyllyllä.

Sinebrychoffin suurimmat markkinointisatsaukset kohdistuvat Karhu-oluen nelosversion markkinointiin.

”Tuskin markkinointiin käytettävät rahat ainakaan pienenevät tulevaisuudessa. Nyt kyse on kuitenkin siirtymästä, kun Alkossa myytäviä tuotteita siirretään kauppaan.”

Myös Altia on keskittänyt taloudelliset satsauksensa tuotekehittelyyn.

Yhtiö tuo tänä vuonna kauppoihin Leijona-tuotemerkin alaisia niin sanottuja ready to drink -tuotteita eli juomasekoituksia.

Altian kaupallisen johtajan Kari Kilpisen mukaan Altian omien väkevien tuotemerkkien alla olevien tuotteiden, kuten Jaloviina-lonkeron, markkinointi on edelleen kiellettyä.

”Pääsääntöisesti omien tuotemerkkien osalta laki sanoo, että tarjousmainonta ja muu markkinointi on yhä kiellettyä.”

Hartwall taasen uskoo 5,5-prosenttisen Original Long Drinkin eli lonkeron vetovoimaan.

Yhtiön markkinointijohtaja Matti Ristola sanoo, että Hartwallin lonkeroon tehtävät markkinointipanostukset ovat merkittäviä, mutta tarkkoja summia Ristola ei paljasta.

”Lonkeron brändinrakennus on nyt mahdollista päivittäistavarakaupoissa. Merkittäviä lisäpanostuksia tehdään myymälöissä. Keskityimme siihen, että saimme tuotteet ajoissa markkinoille. Nyt alamme tehdä myymälöitä lonkeron näköisiksi.”

SOK:n asiakkuuksista, viestinnästä ja digitaalisista palveluista vastaava johtaja Veli-Pekka Ääri kertoo, että uusien alkoholituotteiden saapuminen S-ryhmän kauppoihin ei ole vaikuttanut ketjun markkinointiin, koska tarjousmarkkinointi ei kuulu S-ryhmän markkinointistrategiaan.

Ääri ei osaa sanoa, vaikuttaako ravintoloiden oikeus myydä alkoholia ulos markkinointikulujen kasvuun.

”Tuotemarkkinointi voi näkyä kasvavana mainontana mediassa, mutta kauppapaikkojen brändäämiseen uudistus ei vaikuta ainakaan S-ryhmän osalta.”

Keskon markkinointijohtajan Mia Ropposen mukaan alkoholilain muuttuminen ei muuta Keskon markkinoinnin painopisteitä eikä alkoholituotteiden markkinointiin laiteta nykyistä enempää rahaa.

Ropposen mukaan kauppakohtaiset erot korostuvat markkinointipanostuksissa.

”Pienpanimo-oluet korostuvat enemmän tulevaisuudessa. Tuomme sitä linjaa enemmän esille.”

Kategoriat voivat hävitä

Sinebrychoffin markkinointijohtaja Alexander Sneen uskoo, että tulevaisuudessa ei puhuta enää kolmos- ja nelosoluista. Hän arvioi, että varsinaiset kategoriat häviävät.

”Kysymys on vain siitä, koska ne katoavat. Kategoriat ovat monopolimaiden juttu. Lonkerosta tulee osa valmiiksi sekoitettujen ready to drink -juomien ryhmää. Tällaisia ovat esimerkiksi vodka tonic -juomat.”

Sneenin mukaan joidenkin alkoholijuomien kohdalla kolmos- ja nelosversioiden pitäminen samassa hyllyssä voi olla turhaa, koska makuero voi jäädä pieneksi.

”Voi olla, että kauppoihin tulee myös paljon 4-prosenttisia oluita, eikä 5,5-prosenttisia niin kuin ihmiset olettavat.”

Alkoholista ei saa plussaa

Alkoholilain muutoksen jälkeen alkoholituotteita ei saa enää kanta-asiakashyötyä.

Keskon markkinointijohtajan Mia Ropposen mukaan Keskossa pohditaan, miten Plussa-korttijärjestelmän palkitsevuus saadaan pidettyä entisellä tasollaan.

”Ei ole vielä lopullista suunnitelmaa, millä alkoholi korvataan järjestelmässä.”

SOK:n asiakkuuksista, viestinnästä ja digitaalisista palveluista vastaavan johtajan Veli-Pekka Äären mukaan S-ryhmä muuttaa omaa järjestelmäänsä.

Altia uskoo RTD-juomiin

Alkoholilain uudistus on tuonut uutisiin RTD-juoman.

Lyhenne tulee sanoista ready to drink ja kyse on juomasekoituksia, kuten tölkissä myytävästä gin tonic -drinkistä. Kaupat voivat myydä esimerkiksi Koskenkorvan juomasekoitteita.

Altian kaupallinen johtaja Kari Kilpinen uskoo juomasekoitteiden suosion kasvuun.

Yhtiö aikoo panostaa kategorian valikoiman kasvattamiseen.

”Kulutuskäyttäytyminen menee miedompia juomia kohti, ja tällaisia sekoituksia löytyy maailmalta paljon. Tähän kategoriaan Altiakin lähtee mukaan. Kotimainen viljaviina soveltuu hyvin juomasekoitusten tekemiseen.”

Olut on mainostetuin

Kantar TNS:n mukaan vuonna 2017 tammi–marraskuun välisenä aikana oluen, siiderin ja lonkeron mainostamiseen käytettiin yli 1,6 miljoonaa euroa. Lukuun ei sisälly hakusanamainonta eivätkä sosiaalisen median mainokset. Vuonna 2016 mainontaan laitettiin rahaa yli 2,3 miljoonaa euroa.

Vuonna 2016 televisiossa mainostettiin olutta, siideriä ja lonkeroa noin 1,2 miljoonalla eurolla. Vuonna 2017 tammi–marraskuun välillä televisiossa mainostettiin 903 000 eurolla.

Eniten mainostajat laittavat rahaa oluen mainostamiseen. Vuonna 2016 oluen mainontaan satsattiin yli 1,5 miljoonaa euroa, kun taas siideriä mainostettiin 512 558 eurolla.