Alkoholi

Sanna Pekkonen 25.1.2018 09:02

Alkoholilaki kutistaa S-bonusten määrää

Pekka Malmirae

"Kyllä sillä jonkinlainen vaikutus bonuskertymiin ja maksettavien bonusten määrään on", arvioi S-ryhmän asiakkuusjohtaja Pekka Malmirae uuden alkoholilain vaikutuksia.

1 Kaupat eivät saa maksaa alkoholituotteista ostohyvityksiä maaliskuun alusta alkaen, kun uusi alkoholilaki tulee voimaan. Millaisia muutoksia se tuo asiakasomistajajärjestelmäänne, S-ryhmän asiakkuusjohtaja Pekka Malmirae?

”Lainsäädännöllä on suora vaikutus bonusjärjestelmäämme, eli jatkossa bonusta ei voida myöntää alkoholituotteista. Se tuo pieniä muutoksia kassajärjestelmiin, bonuksen laskentaan ja maksatukseen. Samalla tavalla tehtiin vuosi sitten tupakkatuotteiden osalta.”

2 S-ryhmä maksoi tammi–kesäkuussa 2017 noin kymmenen miljoonaa euroa eli reilu kuusi prosenttia vähemmän bonuksia kuin vuotta aiemmin. Yksi suurimmista syistä oli uusi tupakkalaki, joka kielsi bonuksen maksamisen tupakkatuotteista. Kuinka paljon uusi alkoholi laki leikkaa bonuksia?

”Kyllä sillä jonkinlainen vaikutus bonuskertymiin ja maksettavien bonusten määrään on. Alkoholin osuus myynnistämme on noin viisi prosenttia ja tupakkatuotteiden reilu kolme prosenttia. Vaikutuksissa on alueellisia eroja, koska eri puolilla maata alkoholin ja tupakan kulutus on hieman erilaista.”

3 Kompensoitteko tätä menetystä asiakasomistajillenne?

”Teemme valtakunnalliseen bonusjärjestelmäämme ainoastaan alkoholilain vaatimat muutokset, emme muita. Myös tupakan ja alkoholinmyyntiin liittyvät kulut, kuten valvontamaksut, ovat viime vuosina nousseet. Osuuskaupat arvioivat aina mahdollisuuksiaan asiakkaiden palkitsemiseen itse.”

4 Miten saatte pidettyä asiakasomistajaohjelman kiinnostavana, kun maksettavien bonusten määrä pienenee?

”Kehitämme jatkuvasti hintakilpailukykyämme ja palvelujemme laatua, jotta pysymme lähtökohtaisesti kiinnostavana ostospaikkana. Sen lisäksi meillä on ollut kilpailukykyinen palkitsemisen järjestelmä ja on varmasti jatkossakin.”

5 Jäikö alkoholilakiin epäkohtia bonusten suhteen?

”Joillakin luottokortteja myöntävillä yrityksillä on palkitsemisen ohjelmia, joissa luottokortilla tehdyistä ostoista voidaan myöntää esimerkiksi lentoyhtiöiden etuihin oikeuttavia pisteitä. Tulkintamme mukaan pisteitä voidaan myöntää jatkossakin alkoholiostoksista. Se asettaa luottokortteja myöntävät yhtiöt ja meidän bonusjärjestelmämme eriarvoiseen asemaan.”

6 Uusi tupakkalaki kielsi bonuksen maksamisen myös lakupiipuista. Onko nyt luvassa vastaavia rajoituksia?

”Se oli harmillinen yksityiskohta, koska myös tupakkajäljitelmät kuuluvat lain piiriin, ja siksi lakupiippu päätyi tälle listalle. Toistaiseksi emme ole törmänneet tämän tyyppisiin asioihin alkoholilain uudistuksen yhteydessä.”

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö