Related content

Alma Media on pohjalaiselle Ilkka-Yhtymälle yhä enemmän Ilma Media. Alma Media kertoi maanantaina tehneensä arvonalennustestaustensa perusteella osakkuusyhtiöidensä Talentumin ja Tampereen Ykkösjakelu Oy:n osakkeisiin 4,9 miljoonan euron arvonalennukset.

Päälle tulivat vielä 1,9 miljoonan euron liikearvon ja puheena olleisiin aineettomiin hyödykkeisiin kohdistetut arvoalennukset viime vuoden viimeiselle neljännekselle. Nämä alaskirjaukset kohdistuivat pääasiassa Alman pohjoisiin lehtiin.

Ilkka-Yhtymä on Alma Median suurin omistaja 29,79 prosentin osuudellaan. Ilkan taseessa Alma Media -osakkeiden tämän päivän pörssiarvon ja tasearvon välillä on 34 miljoonan euron arvostusero. Ilkka arvottaa Alma-osakkeensa arvokkaammiksi kuin markkinat.

Heinä-syyskuun osavuosikatsauksensa testauslaskennan perusteella Ilkka-Yhtymä teki jo 27 miljoonan euron alaskirjauksen. Vuoden 2012 tulokseensa Ilkka kirjasi osakkuusyhtiönsä omistusta alas 22 miljoonalla eurolla, joka veti koko vuoden tuloksen miinukselle.

Ilkka-Yhtymän toimitusjohtaja Matti Korkiatupa, aikooko Ilkka-Yhtymä tehdä uuden alaskirjauksen Alma Media -omistuksestaan?

”Emme tietenkään spekuloi etukäteen, mitä teemme. Se perustuu normaaliin, asiantuntijoiden kanssa yhdessä käytyihin ja toimivan johdon ja alan näkemyksiin siitä, mikä on Alma Median tulevaisuus. Siitä tässä on kysymys.”

Arvostusten ero jo 34 miljoonaa euroa

Alma Median viimeisen, yhteensä noin seitsemän miljoonan euron arvonalentumiskirjauksesta Ilkka-Yhtymän omistuksen mukainen osuus on noin kaksi miljoonaa euroa.

”Jos (osakkuusyhtiön) pörssikurssi on kovin erilainen kuin meidän arvot taseessa on, se on vain viite siitä, että testaus pitää tehdä. Haluamme avoimesti kertoa, mitkä arvot ovat", Korkiatupa viittaa Ilkan tammi-syyskuun osavuosikatsaukseen.

Osavuosikatsauksessa Ilkka-Yhtymä kertoi Alma-osakkeidensa tasearvon olevan arvonalentumiskirjauksen jälkeen 103,5 miljoonaa euroa ja osakkeiden markkina-arvon olleen 71,3 miljoonaa euroa. 32 miljoonan euron arvostusero on kasvanut siitä runsaaseen 34 miljoonaan euroon.

Korkiatupa korostaa M&M:lle, että Alma Media on Yhtymälle strateginen, pitkäaikainen sijoitus ja Ilkka-Yhtymä on yhdessä muiden omistajien kanssa kehittämässä Alman toimintaa. Suhdanteet tai pörssikurssit eivät hänen mukaansa tähän vaikuta.

Ilkka-Yhtymä aloitti vuodenvaihteessa myös toimituksellisen yhteistyön Alma Median maakuntalehtien kanssa.

Ilkka-Yhtymän suurimmat maakuntalehdet ovat Vaasassa ilmestyvä Pohjalainen ja seinäjokinen Ilkka.

IFRS-tilinpäätösstandardi antaa mahdollisuuden arvottaa osakkuusyhtiöiden osakkeet Ilkan tapaan toisin kuin puhtaana sijoitusomaisuutena.

Tilintarkastusyhtiö KPMG:n toimitusjohtajan Raija-Leena Honkosen mukaan osakkeet, joissa on pitkäaikaista omistusta ja jotka liittyvät yhtiön toimintaan, voi arvottaa pidemmän aikavälin näkemyksellä (kuin osakkeiden markkina-arvo). Jos tarina ei ajan kuluessa pidäkään, edessä on alaskirjauksia.

Arvonalennus heikentää osingonmaksukykyä

Media-alan markkina-arvot ovat olleet alamäessä, kun koko toimiala etsii uutta ansaintalogiikkaa internetin jäljiltä.

Arvonalentumiskirjaukset eivät vaikuta yhtiön kassavirtaan, mutta omaa pääomaa alentavina ne heikentävät yhtiön kykyä maksaa osinkoja.

Korkiatuvan mukaan Ilkan tase on vahva, omavaraisuusasteeltaan 43 prosenttia suhteessa vieraaseen pääomaan.

Pohjalaisen mediayhtiön tammi-syyskuun liikevoittoprosentti oli 12,5. Koko viime vuoden tuloksensa Ilkka-Yhtymä julkistaa 17. helmikuuta.

Siihen mennessä selviää myös, minkä arvoisiksi Ilkka Alma-omistuksensa arvioi.

Alma Median osakkeistaan Ilkka ei ole luopumassa, jos ei lisäämässäkään.

Talentum kustantaa muun muassa Markkinointi&Mainonta-lehteä.