Verkkokauppa

Ilona Tyystjärvi 18.5.2018 15:35

Altia lähti trendin imuun – avasi verkkokaupan Saksassa

Hand Out
Alkoholiyhtiö Altian Saksan markkinoille avaama verkkokauppa hyödyntää kuvastossaan mielleyhtymiä, jotka liittyvät pohjoismaiseen elämäntapaan.

Alkoholijuomayhtiö Altia on avannut verkkokaupan Saksaan. Päätös heijastaa kansainvälistä trendiä, jossa yritykset kokeilevat alkoholin verkkokauppaa.

Saksa on Altian vientijohtajan Pontus Forthin mukaan iso ja mielenkiintoinen markkina-alue erityisesti siksi, että siellä työskentelee paljon pohjoismaalaisia.

“Olemme saaneet sieltä kyselyitä meidän tuotteista, jotka eivät aikaisemmin ole olleet saatavilla siellä. Se oli merkittävä syy, miksi lähdimme ensisijaisesti avaamaan verkkokaupan Saksaan”, Forth perustelee.

Verkkokauppaa analysoivan Profitero-konsulttiyhtiö lainaa markkinatutkimusyhtiö Nielsenin tietoja, joiden mukaan Saksan sijaan suuremmat markkinat alkoholin etämyynnille on Isossa-Britanniassa. Brittiläisistä kuluttajista 21 prosenttia on ostanut alkoholia verkosta, kun Saksassa luku on 14.

Forthin mukaan Saksa oli kuitenkin Altialle luontevampi paikka aloittaa.

“Iso-Britannia on hyvin kilpailtu markkina-alue, enkä poissulje sitä, ettemme joskus avaisi siellä verkkokauppaa.”

Verkkokaupan potentiaali voi olla iso. Profitero arvioi, että Yhdysvalloissa alkoholin verkkokaupan arvo voi lähivuosina paisua 7–15 miljardiin dollariin.

Suomessa lainsäädännöllisesti verkkokauppa on epämääräisessä tilassa. Sallittua on etäosto, jossa kuluttaja vastaa veroista ja kuljetuksesta.

Myös etämyynti on periaatteessa sallittua, mutta sen on pelätty uhkaavan Alkon monopolia. Verkkokauppaa Suomessa selvittänyt työryhmä esitti huhtikuussa, että etämyynti sallittaisiin aina 5,5 prosentin rajaan asti ja etäosto siitä ylöspäin.

Forth ei ota kantaa Suomen politiikkaan, mutta toteaa Altian haluavan menevän kuluttaja edellä.

“Meille on tärkeää, että olemme mukana kehityksessä. Meidän pitää olla siellä, missä kuluttajakin, ja kuluttaja on kasvavissa määrin verkossa.”

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö