Teknologia

Tero Lehto 17.7.2017 16:06

Älypuhelinten puheohjaus oppii ja ärsyttää

Amazon toi älykaiuttimet markkinoille ensimmäisenä.

Puheohjausapurit eivät ole saaneet vain myönteistä vastaanottoa.

Autolla ajaessa tai kesämökin laiturilla maatessa on hankala käyttää älypuhelimen tai tablettilaitteen kosketusnäyttöä, mutta entistä useammin se ei ole edes tarpeen. Internet- ja ohjelmistojätit Amazon, Apple, Google ja Microsoft kehittävät kilpaa uusia puheohjauksen ominaisuuksia.

Puhelin- ja tietokonevalmistaja Apple on laajentanut Siri-puheohjaustaan laitteissaan, samoin Google oman assistenttiaan.

Tuoreimpana päivityksenä pilvipalveluita tarjoava Amazon esitteli aiemmin kotiverkon Echo-laitteensa ja tunkee Alexa-puheohjaustaan myös älypuhelimiin, ja ensin ainakin Android-laitteisiin.

Alexa-palvelua HTC:n ja Huawein Android-laitteissa kokeillut Cnet testasi, että palvelu osaa muun muassa ohjata monia älykodin laitteita kuten ”älyjääkaappeja” ja valaisimia, lukea urheilutuloksia ja uutisia englanniksi useista verkkopalveluista, lukea säätiedotteet käyttäjän sijainnin perusteella, hakea tietoa tietosanakirjoista, arvioida liikennettä ja ruuhkia tiettyyn kohteeseen.

Palvelun kautta voi myös tehdä ja seurata tilauksia Amazonin verkkokaupoissa, mikä aiemmin aiheutti myös päänvaivaa Yhdysvalloissa, kun lapset onnistuivat tilaamaan tavaraa kotiin vanhempien tietämättä.

Puheohjausapurit eivät ole saaneet vain myönteistä vastaanottoa. Eteläkorealaisen elektroniikkavalmistaja Samsungin henkilökohtainen apuri Bixby tyrkyttää itseään sen verran voimakkaasti.

Sovellus on vielä kehityksensä alkupäässä, ja moni on etsinyt verkossa ohjeita ominaisuuden poistamiseksi käytöstä. Se ei ole aivan yksinkertaista, sillä Bixby ei näy ainakaan uusissa Galaxy S8 -puhelimissa poistettavissa sovelluksissa. Ominaisuuden saa sentään halutessaan piilotettua aloitusvalikoista.

Amazonin, Applen ja Googlen palveluissa on kuitenkin eroja siinä, mitä toimintoja voi ohjata puheohjauksella, tai miten kätevästi puheohjaus toimii. Amazonin sovellus saattaa esimerkiksi Android-laitteissa vaatia laitteen suojakoodin näpyttelemisen ja sovelluksen saavamisen, kuten Cnet testissään huomasi.

Applen ja Googlen puheohjaus toimivat ainakin auttavasti suomen kielellä, mutta Amazonin kanssa on tultava toimeen englannin kielellä.

Koska puheohjaus aktivoidaan tietyllä avainsanalla, kuten ”Alexa” tai ”Siri”, voi yhdessä laitteessa ainakin teoriassa käyttää useampia puheohjauksen ominaisuuksia rinnakkain.

Lähde: Tekniikka&Talous

Brändit

23.02.2018 13:39

Nokia nousee tuhkasta: Brändiarvo kasvoi 71 prosenttia

Tuore raportti julistaa Nokian maailman nopeiten kasvavaksi brändiksi teleliikenteen infrastruktuuriin erikoistuneissa yrityksissä. Elisa ja DNA ylsivät 300 arvokkaimman teleoperaattoribrändin joukkoon.

Kommentti

23.02.2018 09:52

Toimisto, mitä oikein teet?

Jos potentiaaliset asiakkaat eivät tiedä, mitä ne markkinointi-, viestintä-, media- tai digitoimistolta voivat ostaa, heistä ei koskaan tule asiakkaita.